Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznym w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem. Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc – formą – żywność funkcjonalna nie może różnić się od żywności konwencjonalnej.
fit.pl
2006-04-25 00:00
Udostępnij
Żywność funkcjonalna
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z filozoficznej tradycji Wschodu. Elementem charakterystycznymjedzenie%20funkcjonalne1 w tej filozofii, jest brak wyraźnej różnicy między żywnością a lekarstwem.

Zgodnie z definicją – postacią lub inaczej mówiąc – formą – żywność funkcjonalna nie może różnić się od żywności konwencjonalnej. Co więcej – powinna być spożywana jako część składowa zwyczajowej, normalnej diety przeciętnego człowieka. Tak, więc – podążając tym tokiem rozumowania – żywność funkcjonalna nie może występować w formie tabletek ani czy kapsułek.

Co to takiego?

Żywność funkcjonalna to specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Czyli, mówiąc prościej, jest to każda żywność wywierająca dodatkowy, korzystny wpływ na zdrowie ponad ten, który wynika z jej wartości odżywczej.

Między żywnością a lekarstwem

Owe korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka musi być udowodnione badaniami prowadzonymi na ludziach, którzy spożywali badany produkt spożywczy. Badania te jedzenie%20funkcjonalne4powinny być prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe, obejmować wystarczająco dużą grupę osób i trwać dostatecznie długo, by wykazać wpływ danych produktów spożywczych na organizm człowieka. W licznych badaniach dowiedziono, że spożywanie żywności funkcjonalnej może zapobiegać wystąpieniu chorób lub wspomagać ich leczenie.
Żywność funkcjonalna to np. produkty spożywcze, napoje, które poprawiają fizyczną i psychiczną jakość życia, ułatwiają zwiększenie wydolności fizycznej. Gwarantują prawidłowy rozwój, skracają czas trwania choroby, ułatwiając powrót do formy i skracając czas trwania rekonwalescencji.

[-------]

Skąd te właściwości?

Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie tzw. bioaktywnych substancji, które wpływają pozytywnie na wybrane procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Podwyższona jakość zdrowotna takiej żywności wynika głównie z obecności w jej składzie tzw. bioaktywnych substancji, które wpływają pozytywnie na wybrane procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie.

Dotychczas udowodniono korzystne zdrowotne właściwości następujących bioaktywnych składników żywności:
  • błonnik pokarmowy – zapobiega zaparciom oraz obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • probiotyki – odpowiadają za rozwój i obecność prawidłowej mikroflory w jelicie,
  • poliole – (alkohole wielowodorotlenowe) – hamują rozwój próchnicy w jamie ustnej,
  • aminokwasy, peptydy, białka – np. L-karnityna powoduje przyrost masy mięśniowej,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – zapobiegają chorobom układu krążenia,
  • witaminy – np. antyutleniacze- wit.C, wit.E i b-karoten neutralizują wolne rodniki,jedzenie%20funkcjonalne2
  • składniki mineralne – np. wapń zapewnia odpowiednią mineralizację kości,
  • cholina i lecytyna – usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • substancje fotochemiczne – np. kofeina pobudza układ nerwowy.


[-------]

Gdzie szukać?

By zapewnić regularne dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości substancji bioaktywnych, powinny być one dodawane do produktów często spożywanych w naszej zwyczajowej diecie, np. do przetworów mlecznych, zbożowych czy napojów owocowych. Ze względu na specyficzny skład żywność funkcjonalną dzielimy na:
  • wzbogaconą (poprzez dodanie składnika, którego niedostateczna podaż sprzyja zaburzeniom zdrowotnym): produkty mleczne, zbożowe, mięsne;
  • niskoenergetyczną: produkty mleczne, margaryny, napoje, soki, słodycze, wędliny;
  • wysokobłonnikową: produkty zbożowe (pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe);
  • probiotyczną: produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne) napoje;
  • o obniżonej zawartości sodu: sól, pieczywo, sery dojrzewające, wędliny;
  • o obniżonej zawartości cholesterolu: margaryny, sery, wędliny;
  • energetyzującą: napoje z guaraną, tauryną, kofeiną.


Dla kogo?

Żywność funkcjonalną w codziennej diecie może spożywać bez obaw każdy z nas. Tego typu żywność powszechnie znajduje zastosowanie przede wszystkim w niektórych stanach chorobowych, w okresach zwiększonego zapotrzebowania na jakiś składnik diety oraz przy poprawie nastroju czy zwiększeniu wydolności psychofizycznej organizmu. Producenci poszczególne wyroby kierują do określonych grup targetowych. Ze względu na zaspokajanie specyficznych potrzeb w żywności funkcjonalnej wyróżnić można następujące rodzaje:
  • zmniejszająca ryzyko chorób krążenia,jedzenie%20funkcjonalne3
  • zmniejszająca ryzyko chorób nowotworowych,
  • zmniejszająca ryzyko osteoporozy,
  • dla osób obciążonych stresem,
  • hamującą procesy starzenia,
  • dietetyczną dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia,
  • dla sportowców,
  • dla osób w podeszłym wieku,
  • dla kobiet w ciąży i karmiących,
  • dla niemowląt,
  •  dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu,
  • wpływająca na nastrój i wydolność psychofizyczną.

K.Chałabis, A.Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.