Tymczasem każda łyżeczka cukru to dodatkowe, bezwartościowe (cukier nie zawiera żadnych wartości odżywczych) 20 kalorii. Niewiele? Jedna łyżeczka cukru przez cały dzień, to niewiele owszem, ale jeżeli słodzisz herbatę, kawę, i wypijasz kilka filiżanek tych napojów dziennie, a do tego – nie możesz sobie odmówić słodkiego wafelka czy sosu do obiadu, uzbiera się pokaźna liczba nadprogramowych kalorii. I nie zostaną one przetworzone na mięśnie – odłoży się tłuszcz, który zaowocuje dodatkowymi kilogramami.
Oto 10 faktów jakie musisz wiedzieć na temat cukru:
- Amerykanie spożywają od 0,9 do 1,3 kg cukru tygodniowo
- Z najnowszych badań GUS (z 2017 roku) na temat cukru wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie aż 44,5 kg cukru.
- Kobietom zaleca się spożywanie nie więcej niż 54g cukru dziennie.
- Cukier jest ukryty w wielu produktach, w których możesz się go nie spodziewać np. w chlebie, płatkach śniadaniowych, keczupie, maśle orzechowym, gotowych sosach do makaronu.
- Sacharoza, dekstroza, syrop kukurydziany, słód jęczmienny, syrop cukrowy, koncentrat soku owocowego, glukoza, maltoza, melasa – takie nazwy możesz znaleźć na etykietach przeróżnych produktów spożywczych. To TEŻ jest tak naprawdę cukier.
- Gilian McKeith, słynna specjalistka od zdrowego odżywiania zezwala na używanie słodu jęczmiennego, syropu ryżowego, miodu czy czystego syropu klonowego – czyli słodkich dodatków nie poddanych działaniu dwutlenku siarki.
- Cukry proste (np. sacharoza, słód, fruktoza) przyczyniają się do powstania i zaostrzenia chorób takich jak: astma, zaburzenia nastroju, zaburzenia psychiczne, zaburzenia układu nerwowego, cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, artretyzm.
- Dieta bogata w rafinowany cukier sprzyja problemom z koncentracją, nadpobudliwości i agresji. Gilian McKeith tłumaczy to usuwaniem w procesie rafinacji chromu, który jest niezbędny do kontrolowania poziomu glukozy we krwi (ponad 80% chromu jest tracone w procesie przetwarzania żywności).
- Nadmiar cukru w diecie sprzyja zwiększonej produkcji insuliny, która to z kolei podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową. Stąd już prosta droga do miażdżycy, zawału, udaru mózgu.
- Dobrego „cukru” możesz dostarczać organizmowi jedząc pełnowartościowe produkty, jak pełnoziarnisty chleb, warzywa czy owoce. Zdrowe węglowodany powoli podnoszą poziom cukru, pobudzając wytwarzanie niewielkiej ilości insuliny. Szukaj produktów o niskim indeksie glikemicznym.