3 lekkie dania idealne na wiosnę

Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu
2020-04-10 00:00
Udostępnij
3 lekkie dania idealne na wiosnę

1. Sałatka z jajkiem w koszulce


Składniki:

boczek z beczki JBB
mix sałat ze szpinakiem
pomidorki koktajlowe
ogórek
2 jajka
twardy ser typu Grana Padano
szczypiorek
sól
pieprz

Składniki na dressing:

9 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

2. Zawijasy z cukinią i szynką kruchą

ZAWIJASY


Składniki:

szynka krucha JBB
cukinia
chrzanowy serek do smarowania
Sposób przygotowania:

Szynkę pokrój w plastry, a cukinię na cienkie, długie paski. Połóż cukinię, na to szynkę i posmaruj ją serkiem chrzanowym. Zawiń wszystko razem i... gotowe.

3. Sałatka z rukolą i kabanosami

rukola

Składniki:
rukola
kabanosy bankietowe #JBB
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
ulubiony dip do sałatek lub oliwa

Sposób przygotowania:
Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.