1. Sałatka z jajkiem w koszulce
Składniki:
boczek z beczki JBB
mix sałat ze szpinakiem
pomidorki koktajlowe
ogórek
2 jajka
twardy ser typu Grana Padano
szczypiorek
sól
pieprz
Składniki na dressing:
9 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.
2. Zawijasy z cukinią i szynką kruchą
Składniki:
szynka krucha JBB
cukinia
chrzanowy serek do smarowania
Sposób przygotowania:
Szynkę pokrój w plastry, a cukinię na cienkie, długie paski. Połóż cukinię, na to szynkę i posmaruj ją serkiem chrzanowym. Zawiń wszystko razem i... gotowe.
3. Sałatka z rukolą i kabanosami
Składniki:
rukola
kabanosy bankietowe #JBB
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
ulubiony dip do sałatek lub oliwa
Sposób przygotowania:
Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.