5 pomysłów na szybkie śniadanie

Przygotowanie śniadania wcale nie musi zajmować dużo czasu, zresztą warto wstać trochę wcześniej, by je zjeść
fit.pl
2009-09-02 00:00
Udostępnij
5 pomysłów na szybkie śniadanie
Nikomu chyba nie trzeba przypominać, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Maksyma „nie zapominaj o śniadaniu” powtarzano ci już pewnie tysiące razy. Jednak co zrobić, gdy do wyjścia do pracy pozostają zaledwie minuty, a tradycyjne płatki z mlekiem przyprawiają cię już o mdłości? Przygotowanie porannych posiłków wcale nie musi zajmować dużo czasu.
Możesz odmienić rutynę swoich śniadań. Wystarczy tylko odrobina pomysłowości, a klasyczne kanapki i płatki kukurydziane z mlekiem będziesz jadać od czasu do czasu i to tylko z sentymentu dla tych potraw. Oto kilka śniadaniowych dań, które dostarczą ci potrzebnej dawki energii. Smakują przy tym tak, że palce lizać! Od nich możesz zacząć urozmaicanie porannych posiłków, reszta zależy tylko od twojej kreatywności i... produktów w lodówce.

1) Koktajl bananowy (1 porcja)

Składniki:
  • 2 szklanki lekkiego jogurtu waniliowego
  • ½ szklanki zaparzonej kawy
  • 2 banany
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 kostki lodu

Wykonanie śniadaniowego napoju odżywczego jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować wszystko w blenderze i cieszyć się smakiem.

2) Płatki owsiane (1 porcja)

Płatki owsiane, niezależnie od postaci, są prawie dwa razy bardziej sycące niż inne śniadaniowe produkty. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu i redukuje poziom cholesterolu. owsiankaBy dostarczyć odpowiedniej dla organizmu dawki energii, a dla podniebienia dawki smaku, dodaj do nich odrobinę brązowego cukru i jedną z poniższych polew:
  • ½ szklanki świeżych lub mrożonych jagód zwiększy ilość przeciwutleniaczy
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów zwiększy ilość wapnia
  • 1 łyżka nasion lnu zwiększy ilość kwasów omega 3
  • ¼ szklanki suszonych żurawin poprawi zdrowie zębów i dziąseł

3) Fritta (1 porcja)

Fritta dla jednej osoby jest bardzo łatwa do przygotowania, świetnie smakuje i jest wypełniona warzywami. Serwuj ją razem z tostami z pełnoziarnistego chleba i pomarańczą.

Składniki:
  • olej roślinny (najlepiej w sprayu)
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej papryki
  • 1 ½ szklanki szpinaku
  • 1 całe jajko
  • 3 białka
  • 2 łyżki rozdrobnionego sera feta
  • sól i pieprz do smaku

[-------]

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Patelnię postaw na intensywnym ogniu i mocno rozgrzej. Wrzuć posiekaną paprykę i podsmażaj ok. 5 min, aż zmięknie. Następnie wrzuć na patelnie szpinak i smaż 2 minuty. Szpinak nie może zbrązowieć.

Jajko i żółtka zmieszaj w misce. Dodaj fetę oraz sól i pieprz do smaku. Wlej miksturę do warzyw na patelni. Zmniejsz płomień o połowę i zaczekaj, aż jajka się zetną. Przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.nalesniki

4) Energetyczne naleśniki (2 porcje)

Dla osób zapracowanych idealne będą gotowe mikstury do przyrządzania naleśników. Jeśli jednak masz wolną chwilkę, warto zrobić ją samemu.

Składniki
  • olej rośliny do smażenia
  • ¾ szklanki gotowego proszku do naleśników
  • 1 łyżka kiełków pszenicy
  • ¾ szklanki chudego mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka dowolnych owoców

Rozprowadź olej roślinny na patelni (najlepszy jest spray do smażenia, ale może też być papierowy ręcznik – wystarczy, że rozsmarujesz nim odrobinę oleju po całej powierzchni) i rozgrzej ją na średnim ogniu. Zmieszaj proszek do naleśników, kiełki pszeniczne, mleko i jajko w misce. Rozdziel to na 4 porcje i wlej na patelnie. Smaż z obu stron.

5) Śniadaniowe buritoburitto

Meksykańskie burito jest wypełnione witaminami i proteinami. Jeśli się w nim rozsmakujesz może być bazą do dalszych modyfikacji.

Składniki:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka dobrze pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanych w kostkę grzybów (np. pieczarek)
  • 1 łyżka posiekanej w kostkę papryczki chilli
  • ¼ szklanki liści pokrojonych szpinaku
  • 3 całe jajka
  • 3 białka
  • ser feta
  • kolendra
  • salsa
  • sól do smaku
  • duża tortilla

Rozprowadź oliwę z oliwek na patelni i postaw ją na średnim ogniu. Wrzuć cebule i smaż ok. 3 minut ciągle mieszając, do zmięknięcia. Dodaj grzyby i paprykę, i smaż do prawie całkowitej redukcji cieczy. Dodaj szpinak i pomidory. Trzymaj na ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając, następnie dopraw solą do smaku i przełóż wszystko do miski.

Zmieszaj jajka z żółtkami. Wlej na rozgrzaną patelnię, mieszaj i podgrzewaj aż jajka się delikatnie zetną. Dodaj podsmażone wcześniej warzywa, posyp fetą i dopraw do smaku.

Tortillę podgrzewamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub na patelni. Zawiń farsz w tortillę, polej salsą i zawiń. Udekoruj wierzch świeżą kolendrą.

Śniadaniowy raj

Jak widać poranny posiłek wcale nie musi być nudny i mało smaczny. Warto dla niego wstać z łóżka kilka minut wcześniej. Przygotowanie śniadania wejdzie ci w krew i już niedługo nie będziesz mógł patrzeć na zwykłe płatki z mlekiem. Taki posiłek dostarczy niezbędnej porcji energii, a jego smak wprawi cię w dobry humor na cały dzień.

Smacznego!

www.fit.pl