Pyszne i zdrowe śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele najbliższych godzin spędzonych poza domem. Niestety coraz częściej zapracowani Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, w tym z przygotowywania zdrowej przekąski dla swoich dzieci do szkoły.
Poranny posiłek zapewnia nam 25% energii, zaopatruje organizm w glukozę, która pobudza mózg do pracy i przyśpiesza proces myślenia – mówi Julita Dudicz, dietetyk – Jednocześnie zmniejsza problemy z koncentracją i pamięcią, poprawia naszą odporność i samopoczucie. Nawyk jedzenia śniadań dobrze wpływa na nasze zdrowie oraz wygląd, zapobiega nadwadze oraz spowodowanych nią chorobom. Ponadto posiłek jedzony bez pośpiechu, wspólnie z rodziną, kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir - vivre i kształtuje kompetencje społeczne.
Pełnowartościowym śniadaniem będzie np. zdrowa kanapka. W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina drobiowa oraz obowiązkowo warzywa (np. sałata, rukola, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Najlepiej przygotować ją na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z grupy B oraz błonnika i posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach kanapki.
- O istotnej roli śniadań pragniemy przypomnieć szczególnie uczniom przygotowującym się do egzaminów gimnazjalnych i matury – wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz dyplomowany Technolog Żywności z Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z o.o., organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa” – Regularne spożywanie śniadań przed wyjściem do szkoły ma bowiem wpływ na kondycję intelektualną uczniów. Jest to niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka. W szczególności przed egzaminem nie powinno się wychodzić bez śniadania, właściwie przygotowanego to znaczy odpowiednio zbilansowanego w najważniejsze składniki.
W diecie ucznia powinny znaleźć się ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania, a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery. Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację,a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, które dostarczą energii do nauki. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy. W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.
www.dieta.fit.pl