JAJKA SADZONE NA POMIDORACH Z KUKURYDZĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
-
3 jajka
-
1 mały oscypek
-
1 cebula szalotka
-
1 ząbek czosnku
-
pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
-
2 duże pomidory malinowe
-
pół szklanki przecieru pomidorowego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pomidory włożyć do większej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać. Szpinak umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek – lekko zrumienić. Dorzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrobić na patelni
3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Posypać ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posypać kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.
KASZA KUKURYDZIANA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
-
pół szklanki kaszy kukurydzianej
-
pół szklanki wody
-
1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
-
1 łyżeczka miodu
-
5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
-
garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
-
szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
-
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do małego garnka. Zalać wodą i mlekiem – zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuścić masło. Dorzucić śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać miód, posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem i czarnuszką.
KUKURYDZIANE PLACKI Z MAŚLANKĄ
Składniki:
-
110g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
-
1 jajko
-
200g maślanki naturalnej
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżka cukru
-
1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
-
cukier puder do oprószenia placków
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki około minuty z każdej strony. Wykładać na talerz. Przed podaniem placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem.