
"Przy złej sytuacji gospodarki pracownicy mają więcej obowiązków i mniej czasu dla siebie, częściej też sięgają po sprzyjające tyciu jedzenie" - powiedziała wicedyrektor działu zatrudnienia CareerBuilder.com, Rosemary Haefner.
W przeprowadzonym sondażu 49 proc. respondentów wiązało wzrost swojej wagi z siedzącym trybem życia. Wśród pracowników zatrudnionych w amerykańskich biurach częściej tyją kobiety (50 proc.) niż mężczyźni (39 proc.).
Niemal połowa ankietowanych pracowników przyznała, że w pracy konsumuje lunch co najmniej 5 razy w tygodniu, a co czwarty Amerykanin zjada 2 przekąski w godzinach pracy. Tylko 9 proc. ankietowanych przyznało, że swoją godzinną przerwę na lunch wykorzystuje na ćwiczenia.
Portal CareerBuilder.com zaleca pracownikom aby przynosili z domu zdrowe posiłki oraz ustalili stałe godziny ich spożywania. Ma to być sposób na wyeliminowanie nawyku częstego jedzenia przekąsek w pracy. Tym co pracują przy biurkach zaleca się także zwiększenie ruchu. "Zamiast dzwonić, czy wysyłać e-maile do współpracowników, po prostu przejdźmy się do nich" - pisze CarrierBuilder.com
Internetowy sondaż przeprowadzono w dniach od 10 lutego do 2 marca w grupie 4800 osób w wieku powyżej 18 lat zatrudnionych na pełnym etacie.
Źródło: PAP nauka w Polsce
www.fit.pl