12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem. Następnie wypełnij bataty poniższym nadzieniem:
Indie
Składniki (4 porcje):
- 80 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- puszka ciecierzycy
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka czerwonej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalać bulionem, dodać szpinak. Mieszać do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Odparować nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów.
Meksyk
Składniki (4 porcje):
- 150 g mieszanki Finezja mix z roszponką marki Eisberg
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- dojrzały pomidor
- połowa czerwonej papryki
- mała cebula
- sok z połówki limonki
- łyżeczka płatków chilli
- 3 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Pomidor, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, umieścić w dużej misce. Dodać Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszać z płatkami chilli i sokiem z limonki. Doprawić solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na połówki upieczonych batatów. Serwować ze śmietaną i listkami kolendry.
Grecja
Składniki (4 porcje):
- 160 g BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
- ser feta 80 g
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pół szklanki szczypiorku
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- ząbek czosnku
- mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany szczypiorek, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodać fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty naciąć wzdłuż i „otworzyć”. Nałożyć farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.