Już w starożytności stosowana była jako przyprawa i lekarstwo. Nie sposób wyobrazić sobie bez niej dań kuchni włoskiej – popularnej pizzy Margherity czy sosu pesto  
fit.pl
2015-12-09 00:00
Udostępnij
Bazylia – królewskie ziele

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) jest rośliną z rodziny jasnotowatych. Jej łacińska nazwa nawiązuje do greckiego słowa okimoin – „pachnie” oraz łacińskiego basilicum – „królewski”, stąd potocznie nazywana bywa również królewskim zielem. Ojczyzną bazylii są Indie. W Europie, gdzie sprowadzona została w XII w., uprawiana jest głównie w krajach śródziemnomorskich, z racji na wysokie wymagania świetlne i termiczne rośliny. Roślinę można hodować w warunkach domowych, pod warunkiem, że zapewni się jej odpowiednio nasłonecznione miejsce.

Barwne listki

Bazylię reprezentuje wiele odmian, wśród których, w zależności od zabarwienia liści i pędów, wyróżnia się odmiany zielone (np. Italian Large Leaf, Sweet Basil, Cinnamon) oraz czerwono-purpurowe (np. Dark Opal, Purple Ruffles). Odmiany bazylii mogą różnić się od siebie również wielkością, kształtem i aromatem liści, co decyduje o zastosowanie przyprawy w sztuce kulinarnej. Ciemnozielona bazylia anyżowa znajduje zastosowanie w produkcji słodyczy, natomiast ciemnofioletowa odmiana Dark Opal – ze względu na cierpki smak sprawdza się jako dodatek do herbat ziołowych. Bazylia cytrynowa o charakterystycznym cytrynowym zapachu i smaku, świetnie pasuje do dań z ryb oraz owoców morza. Żucie jej listków pomaga odświeżyć oddech. Bazylia tajska wyróżnia się wyraźnie zaostrzonymi liśćmi. Stosuje się ją głównie jako przyprawę do dań kuchni azjatyckiej. Jest ona składnikiem tzw. czerwonego curry.

Dobroczynne składniki

Świeże listki bazylii są zasobne w potas, wapń, magnez, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy i witaminę C. Zawierają one także olejek eteryczny, flawonoidy garbniki, związki fenolowe, saponiny oraz antocyjany. Dzięki obecności związków biologicznie aktywnych bazylia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, przyspiesza trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Olejek bazyliowy korzystnie wpływa także na układ nerwowy. W aromaterapii stosuje się go przy różnego rodzaju bólach (nerwobólach, bólach mięśni, bólach reumatycznych i artretycznych), w przypadku migreny, stanów lękowych, depresji, bezsenności, zmęczenia, apatii i podczas przeziębień. Zarówno olejek eteryczny, jak i ekstrakt z ziela bazylii wykazują działanie wspomagające układ odpornościowy, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.

Nie tylko do pomidorów

Bazylia jest bez wątpienia najbardziej charakterystyczną przyprawą kuchni włoskiej. Jest ona podstawowym składnikiem sosu pesto oraz jednym z głównych dodatków do najpopularniejszej i zarazem najprostszej pizzy Margherity. Bazylia z powodzeniem sprawdza się jako przyprawa do dań z nasion strączkowych, makaronu, ryb i mięsa. Swoisty, korzenno-balsamiczny aromat jej listków dobrze komponuje się z warzywami, w szczególności pomidorami, sałatą, szpinakiem i kapustą. Aromatyczne świeże lub suszone ziele bazylii może być stosowane nie tylko jako przyprawa do potraw, ale również dodatek aromatyzujący oliwę z oliwek czy ocet.

Bazylię należy dodawać pod koniec przyrządzania potraw, bowiem podczas gotowania czy pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, przyprawa szybko traci znaczną części swojego aromatu.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

 

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.