Sama dieta wywodzi się z taoizmu. Jej głównym założeniem jest spożywanie produktów, które dostępne są sezonowo w danej szerokości geograficznej. Dzięki takiemu jadłospisowi, człowiek żyje zgodnie z harmonią natury, której jest częścią. Uważa się, że potrzeby organizmu są ściśle związane ze zmianami pór roku. Lato to okres kiedy jesteśmy najaktywniejsi. Jesień odpowiada za równowagę, zima to czas odpoczynku i spokoju. Wiosną natomiast wszystko w przyrodzie się odradza, podobnie jak nasz organizm budzi się do życia.
Najważniejsze w diecie pięciu przemian
Kluczem do zdrowia i równowagi organizmu jest wspieranie go poprzez świadomy wybór takich produktów, które w danej szerokości geograficznej są dostępne w sezonie. Odpowiedni dobór składników wspiera konkretne narządy w naszym organizmie, które o danej porze roku w szczególności są narażone na różne dolegliwości. Ten styl odżywiania pozytywnie wpływa na nasz organizm, wprowadza go w stan równowagi i harmonii, dzięki czemu jest zdrowszy. Kuchnia ta jest uznawana za dość prostą we wprowadzeniu do jadłospisu.
Nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, czy być ekspertem kuchni Dalekiego Wschodu, aby gotować zgodnie z tą filozofią. Najważniejsze, aby świadomie dobierać składniki i przygotowywać w odpowiedniej kolejności. Dobrze mieć również odpowiednie narzędzie kuchenne jak dobry blender, który niesamowicie ułatwia i skraca czas przygotowywania posiłków. Szczególnie docenią to fani zup i kremów, które w diecie pięciu przemian są bardzo zalecane.
Zmiany pór roku, czyli zdrowie na talerzu
Każda z przemian odpowiada pięciu smakom: kwaśny (wiosna), gorzki (lato), słodki (późne lato) ostry (jesień) i słony (zima). Każdy ze smaków oddziałuje energetycznie (termicznie) na poszczególne narządy, dlatego też właśnie dobór składników ma ogromny wpływ na organizm.
Wiosną powinien dominować smak kwaśny, który pozytywnie wpływa na żołądek i woreczek żółciowy. Kuchnia chińska poleca jeść w tym okresie kwaśne owoce, kiszonki, pomidory, nabiał, produkty z pszenicy, a do picia zieloną herbatę. Latem, w którym dominuje smak gorzki, powinno się jeść produkty wzmacniające serce i jelito cienkie. Jest to okres, w którym zdecydowanie jesteśmy najaktywniejsi w roku. Poleca się jedzenie produktów żytnich, kaszę gryczaną, dużo ziół, kiełki, pietruszkę, a do picia kawę i czarną herbatę.
Tuż przed początkiem jesieni, późnym latem, w kuchni chińskiej dominuje smak słodki. W tym okresie poszczególne produkty regulują pracę żołądka i śledziony. Wybierajmy zatem słodkie owoce (w Polsce np. jabłka i śliwki, morele czy brzoskwinie, gruszki), marchewkę, ziemniaki. Z warzyw wybierajmy np. brokuły, kalarepę, paprykę słodką. Do tego grzyby, miód, jaja, ryż i kasze jaglaną.
Co jeść?
Koniec lata i jesienią (smak ostry) kuchnia pięciu przemian wskazuje na wspieranie płuc i jelita grubego. W tym okresie starajmy się jeść jak najwięcej brązowego ryżu, czosnku, cebuli, roślin strączkowych, kalafiora, mięsa drobiowego, czy sporo ostrych przypraw.
Zimą (smak słony) wspieramy nerki i pęcherz. Dlatego jedzmy dużo ryb morskich (nie hodowlanych), wieprzowiny, serów pleśniowych, roślin strączkowych i pijmy dużo wody mineralnej.
W diecie pięciu przemian zaleca się, aby zdecydowanie unikać cukru, słodkiego mleka i tłuszczów zwierzęcych. Główną trudnością diety jest to, że trzeba nauczyć się odpowiedniej kolejności łączenia smaków (które następują po sobie), jednak jest to kwestia pewnej wprawy. Dieta jest bardzo zdrowa, opiera się na naturalnych, sezonowych i nieprzetworzonych produktach. Pozwala organizmowi na dojście do równowagi, uodparnia na choroby i różne dolegliwości.
Dieta oparta jest na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach, dzięki czemu zdrowo gubi kilogramy i jest najlepszą alternatywą wszystkich popularnych diet odchudzających.
Pamiętajmy, że zdrowie to sztuka. Warto wsłuchać się w swój organizm i jego potrzeby. Nie ma lepszej alternatywy dla leków i suplementów z apteki, niż pyszna i zdrowa kuchnia, a marka Vitamix udostępnia doskonałe narzędzie do pracy i tworzenia, aby pomóc Tobie i Twojej rodzinie w codziennym przygotowywaniu posiłków zgodnych z harmonią natury i twojego organizmu. Powodzenia!