5 pomysłów na zdrowe dania z dyni

Dynia to nie tylko symbol Halloween. To warzywo pełne witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Możemy przygotować z niej nie tylko tradycyjną zupę czy słodkie ciasta, ale także wiele innych zdrowych i smacznych potraw. Oto pięć pomysłów na zdrowe dania z dyni:
2024-10-23 12:00
Udostępnij
5 pomysłów na zdrowe dania z dyni

1. Zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek

Przygotowanie: Dynię obierz, usunij pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz imbir. Po chwili wrzuć pokrojoną dynię, podsmaż, a następnie zalej mleczkiem kokosowym. Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości dyni. Następnie zmiksuj na gładki krem.

2. Sałatka z pieczonej dyni, rukoli i koziego sera

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • garść rukoli
  • 100 g koziego sera
  • garść orzechów włoskich
  • olej z pestek dyni
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Dynię pokrój w plastry, posól, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku do zarumienienia. Na talerzu ułóż rukolę, na niej plastry dyni, kawałki koziego sera oraz posiekane orzechy włoskie. Całość skrop olejem z pestek dyni i dopraw solą oraz pieprzem.

3. Smoothie z dynią i bananem

Składniki:

  • 1 kubek puree z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do szklanki i podawaj od razu.

4. Placki z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Zmieszaj startą dynię z jajkiem i mąką. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smaż małe placki z obu stron na złoty kolor.

5. Hummus z dynią

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej masy. Podawaj z pieczonymi warzywami lub pieczywem pełnoziarnistym.

Dynia to wyjątkowo wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdzi się w wielu zdrowych i smacznych potrawach. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych przepisów z jej udziałem!