Choć chmiel kojarzy się głównie z ulubionym męskim trunkiem, to jest to także bardzo kobieca roślina. Działająca korzystnie na organizm płci pięknej. Łagodzi zszargane nerwy i pobudza produkcję estrogenu.
Wbrew pozorom chmiel to nie tylko roślina typowo przemysłowa, używana do produkcji piwa. W pewnych częściach kraju od wieków ceni się wizualne walory chmielu. Wijące się po pionowej ścianie pędy ozdabiają domy, a ich suszona postać z pięknymi szyszkami wisi nad niejednym kominkiem. Ale główną zaletą „piwnej rośliny” są jej zdrowotne właściwości.
By lepiej spać
Dzięki lupulinie zawartej w chmielu człowiek uspakaja się i staje się bardziej senny. To doskonały środek dla osób, które mają problemy z zasypianiem. Lupulina działa skuteczniej niż substancje zawarte w melisie i walerianie. Dodatkowo inne chmielowe substancje działają bakteriostatyczne i moczopędne, a ponadto usprawniają trawienie.
Prozdrowotne działanie ma napar z chmielu oraz suche szyszki, z których można zrobić sobie np. poduszkę. Będzie ona działać dopóki nie straci swojego zapachu, czyli około 2-3 miesiące.
By mieć zdrowsze włosy
Dzięki swoim składnikom „piwna roślina” wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, a szampony z dodatkiem chmielu możemy znaleźć w prawie każdej drogerii. Chmiel skutecznie zwalcza łupież oraz wzmacnia włosy, zapobiegając ich wypadaniu.
Najłatwiej umyć włosy w piwie, ale skuteczniejsza będzie ziołowa mieszanka.
Menopauza
Naukowcy zaobserwowali, że kobiety pracujące przy zbiorze chmielu dostają miesiączki niezależnie od dnia cyklu. Wszystko za sprawą chmielu. Substancje w nich zawarte pobudzają kobiecy organizm do wzmożonej produkcji estrogenu, a większa ich ilość może poprawiać samopoczucie w czasie menopauzy.
Spróbuj przygotować sobie napar z chmielu. Łyżeczkę szyszek zalej szklanką gorącej wody i parz pod przykryciem około 5 minut. Pij profilaktycznie po pół szklanki dziennie, a w razie dolegliwości zwiększ dawkę.
Na zdrowie
W dziele księdza Jana Krzysztofa Kluka, przyrodnika doby Oświecenia i prekursora nowoczesnego rolnictwa czytamy: „Piwo należycie uwarzone jest pożyteczne zdrowiu ludzkiemu”. Trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Pamiętajmy jednak, że chmiel to nie tylko piwo, a jego zdrowotne właściwości uwydatniają się także w naturalnej postaci.