Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy
2019-11-22 00:00
Udostępnij
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym 

Składniki (torownica o średnicy 7 cm):

  • 350 g marchewki (waga po obraniu)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 280 g mąki orkiszowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Dodatki:
  • 500 g mascarpone
  • 2 gorzkie czekolady
  • 300 g śliwek suszonych Kresto
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wódki
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • gorzkie kakao

    Wykonanie:

    1. Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

    2. Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

    3. Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.

    4. Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.

    5. Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.

    6. Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.

    7. Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.

    8. Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.

    9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.

    10. Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.

    11. Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.