Wyciskaj soki, suplementuj naturalne witaminy

  Trudno powiedzieć, ile mamy dziś gatunków jadalnych owoców i warzyw, o wiele łatwiej wyjaśnić, jak na nasze zdrowie wpływają substancje, które są w nich zawarte. Chodzi przede wszystkim o witaminy, czyli egzogenne substancje chemiczne, których nasz organizm nie syntetyzuje, a które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. To, jakich witamin sobie dostarczymy, zależy od tego, po jakie owoce i warzywa sięgniemy – warto więc wiedzieć, czego potrzebujemy – tym bardziej, że zbliżający się czas wiosennego przesilenia jest dla nas szczególnie obciążający.
fit.pl
2016-07-07 00:00
Udostępnij
Wyciskaj soki, suplementuj naturalne witaminy
Witamina A – na wzrok
Odpowiada za jakość naszego wzroku i skóry. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Poza tym bierze udział we wzroście kości, przeciwdziałając powstawaniu krzywego zgryzu. Ponadto jest ważnym antyutleniaczem. Jej niedobór powoduje pogorszenie widzenia o zmierzchu (kurza ślepota), zmiany naskórkowe w postaci łuszczenia i nadmiernego rogowacenia oraz częste infekcje.

Doskonałym jej źródłem są owoce bogate w karoten – marchewka, brokuły, dynia. Świetnie smakuje sok wyciśnięty z papryki i pomidorów.

Witamina E – na skórę
Ten przeciwutleniacz ma ogromne znaczenie dla metabolizmu mięśniowego oraz funkcjonowania układu krążenia – zapobiega jego chorobom takim jak zawał, miażdżyca, bierze udział w krzepnięciu krwi. Obniżony poziom odznacza się osłabieniem mięśniowym, ogólnym zmęczeniem oraz pogorszeniem stanu skóry – staje się ona zwiotczała, pojawiają się plamy starcze i przebarwienia. Nazywany jest też witaminą płodności – przedłuża żywotność plemników.

Zawierają ją: kiełki pszenicy, zielne warzywa liściaste, granat, mango. Proponujemy pyszny sok z witaminą E łącząc pomarańcze i nektarynki.

Witamina C – na odporność
Kolejny z przeciwutleniaczy – ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników oraz kolagenu. Wzmacnia zęby i dziąsła, a także eliminuje bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Najbardziej znany jest ze swoich właściwości wzmacniania odporności, dzięki czemu pomaga zwalczać infekcje.

Obniżenie poziomu tej witaminy predysponuje do zmian w obrębie jamy ustanej – w tym do wypadania zębów; na skórze – do pękania naczynek krwionośnych, trudnego gojenia się ran. Ma też wpływ na powstawanie patologii w układzie ruchowym – nieprawidłowości w zrastaniu się kości czy obrzmienia i bolesności stawów.

Dostarczymy jej sobie, wyciskając soki z owoców cytrusowych, kiwi, truskawek, porzeczek. Warto spróbować soku cytrusowego z pomarańczy i grejpfrutów.

Wyciskarka do soków – nieograniczone możliwości komponowania witamin




Specjaliści Kuvingsa podkreślają, że ten zestaw witamin – A, C, E – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dlatego z zawierających je owoców trzeba wydobyć wszystko – do ostatniej kropli. Pomoże w tym wyciskarka do soków, ułatwiająca cały proces pozyskiwania zdrowych napojów w domowym zaciszu. Można je pić w postaci jednosmakowej lub eksperymentować – na przykład łącząc pomarańczę z awokado i melonem – możliwości są niezliczone, a korzyści dla zdrowia – zauważalne.

Więcej o zaletach wyciskarek i soków wyciskanych w artykule "Wyciskarki do soków a racjonalne odżywianie."