Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przetworów mlecznych – maślanki, kefiry, jogurty, serki, twarożki itp. Choć ze swej uniwersalności w kuchni zasłynął jogurt naturalny, warto także wypróbować także wariacje nt. serka homogenizowanego. Serki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale dają także mnóstwo możliwości do tego, by „wyczarować” z nich coś niezwykłego.
Jaki serek wybrać?
Wybierając serek homogenizowany pamiętajmy, że im prostszy skład tym lepiej. Unikajmy nadmiaru konserwantów, barwników i cukru, gdyż mają one negatywny wpływ na zdrowie. Buszując pomiędzy sklepowymi półkami warto zwrócić uwagę na produkty BIO czyli organiczne. Charakteryzują się one przede wszystkim zastosowaniem składników pochodzących z gospodarstw ekologicznych – a więc takich, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, pestycydów i modyfikacji genetycznych. Nie zawierają w swoim składzie środków konserwujących i tzw. polepszaczy smaku, dzięki czemu wraz z serkiem nie dostarczamy naszemu organizmowi szkodliwej chemii. Co więcej, produkty organiczne zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, a więc witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego pracy mięśni, kości i mózgu.
Jeżeli szukasz wysokiej jakości serka BIO sięgnij po nową propozycję od marki Bakoma – BAKOMA BIO – to naturalnie lekka przekąska. Zdrowy i naturalny skład potwierdzony jest certyfikatem BIO, co gwarantuje, że składniki uprawiano bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów oraz bez modyfikacji genetycznych. Co więcej, pasza krów z których pozyskano mleko pochodzi z własnej produkcji gospodarstw ekologicznych. Popularne warianty smakowe – wanilia i truskawka idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, lekka przekąska lub deser. Brzmi smakowicie i zdrowo, nieprawdaż?
Serkowe śniadanie, lunch i przekąska
Najprostszym śniadaniem na bazie jogurtu czy serka homogenizowanego jest owsianka – wystarczy dodać płatki owsiane i gotowe. To jednak nie jedyna opcja serkowo-jogurtowej owsianki. Wypróbuj nasz przepis - jest nie tylko smaczny i sycący, ale także dodaje mnóstwo energii na cały dzień!
Owsianka jabłkowo-cynamonowa z serkiem waniliowym i nutą orzecha
Składniki (1 porcja):
- Płatki owsiane 50 g
- Serek waniliowy np. BAKOMA BIO 140 g
- Jabłko 50 g
- Orzechy włoskie, 2 duże sztuki
- Rodzynki, 1 łyżeczka
Cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do miski i zalej gorącą wodą nieco ponad ich powierzchnię. Przykryj talerzem i odstaw na 5 min aż napęcznieją. W czasie oczekiwania posiekaj orzechy włoskie za pomocą noża bądź blendera oraz pokrój jabłko w dość drobną kostkę. Do gotowych płatków owsianych dodaj serek waniliowy, jabłko i rodzynki. Na wierzchu posyp cynamonem. Gotowe!
Słodki obiad
Serek homogenizowany nie kojarzy Ci się z daniem obiadowym? Czas to zmienić! Serek może być doskonałym dodatkiem do naleśników, racuchów, a także ryżu czy makaronu na słodko. Takie danie sprawdzi się jako lekki, letni obiad czy lunch. Jak zrobić ryż na słodko? To bardzo proste!
Ryż z serkiem i truskawkami
Składniki (2 porcje):
- Ryż, 1 szklanka suchego
- Mleko, 3 szklanki
- Cukier waniliowy, 3 łyżeczki
- Serek homogenizowany truskawkowy np. BAKOMA BIO, 2 sztuki po 140 g
- Truskawki wg. uznania, optymalnie 10-15 średnich sztuk
Przygotowanie: Do małego garnka wsyp ryż i dodaj cukier waniliowy. Zalej mlekiem i gotuj powoli na wolnym ogniu ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. W wolnej chwili opłucz i pokrój na ćwiartki truskawki. Ugotowany ryż wyłóż na talerz, polej serkiem homogenizowanym i ozdób truskawkami. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Proste desery
Serek homogenizowany to pyszny deser sam w sobie, czasem warto jednak podkręcić jego smak. Możemy wykorzystać go do wszelkiego rodzaju koktajli z owocami, podawać w towarzystwie świeżych owoców lub jako lody – wystarczy włożyć na noc kubeczek serka do zamrażarki (najlepiej z wbitym wewnątrz patyczkiem do lodów), aby już następnego dnia cieszyć się tą zdrową przekąską. Co jeszcze można wyczarować z pozornie zwyczajnego serka? Wypróbuj ciasto na bazie serka waniliowego – idealnie na co dzień i na większe przyjęcia.
Sernik z serków homogenizowanych
Składniki (ok. 8 porcji):
Ciasto:
- Mąka, 4 szklanki
- Cukier puder, ¾ szklanki
- Proszek do pieczenia, łyżka
- Margaryna, 250 g schłodzonej
- Żółtka, 4 sztuki
- Śmietana, 4 łyżki
Masa:
- Masło, 2/3 kostki
- Jaja, 4 sztuki
- Cukier puder, 3 łyżki
- Serek homogenizowany waniliowy np. BAKOMA BIO, 6 sztuk po 140 g
- Cukier waniliowy, opakowanie
- Mąka ziemniaczana, łyżka
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na blat. Formujemy dołek, w którym umieszczamy żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i posiekaną uprzednio w kostkę margarynę. Zagniatamy ciasto i chowamy na ok. 10 min do lodówki.
Czekając na schłodzenie się ciasta wykładamy prostokątną formę papierem do pieczenia. Następnie nakładamy na nią 2/3 ciasta, pozostałą część umieszczamy w zamrażarce. Masę przygotowujemy miksując masło z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Osobno ubijamy pianę z białek. Do margaryny z żółtkami dodajemy serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie łączymy z białkami. Masę przekładamy na blachę z ciastem. Pozostałą cześć ciasta (z zamrażalnika) ścieramy na wierzch tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 1 h w temperaturze 150 °C.