Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Cukinia jet smaczna i zdrowa, dlatego warto ją wprowadzić do swojego menu
fit.pl
2012-08-28 00:00
Udostępnij
Cukinia - dlaczego warto?
6 powodów dla, których należy włączyć cukinię do codziennego jadłospisu:

1. ZAWARTOŚĆ WODY

Cukinia zawiera dość sporo wody, której szczególnie potrzeba nam podczas letnich dni. Ponieważ jest ona w innej postaci chemicznej niż woda, którą pijemy bezpośrednio z butelek zapewni nam odpowiednie nawodnienie organizmu na długi czas.

2. POTAS

Jest on niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – w tym najważniejszego z nich - sercowego. Ta odmiana dyni zwyczajnej jest prawdziwa skarbnicą tego minerału.

3. KWAS FOLIOWY

To idealny owoc dla kobiet w ciąży bogaty w kwas foliowy, na który zapotrzebowanie wzrasta w tym szczególnym okresie, a jednocześnie mało kaloryczny.

4. WITAMINY

Zawiera witaminę C, A, B6 i ryboflawinę. Już jedna filiżanka pokrywa 30% rekomendowanego zapotrzebowania na witaminę C.

5. ZAPOBIEGA NOWOTWOROM PROSTATY

Badania jednoznacznie wskazały, iż związki fitoodżywcze zawarte w cukinii redukują symptomy łagodnego przerostu prostaty.

6. OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI

Dzięki temu, że obfituje w potas i magnez skutecznie obniża ciśnienie. Zbyt wysokie ciśnienie może prowadzić do wylewu, miażdżycy tętnic czy zawału mięśnia sercowego.

Jeśli chcemy zatrzymać wszystkie ważne składniki, cukinii NIE należy obierać!

Joanna Jamróz

www.fit.pl