6 powodów dla, których należy włączyć cukinię do codziennego jadłospisu:
1. ZAWARTOŚĆ WODY
Cukinia zawiera dość sporo wody, której szczególnie potrzeba nam podczas letnich dni. Ponieważ jest ona w innej postaci chemicznej niż woda, którą pijemy bezpośrednio z butelek zapewni nam odpowiednie nawodnienie organizmu na długi czas.
2. POTAS
Jest on niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – w tym najważniejszego z nich - sercowego. Ta odmiana dyni zwyczajnej jest prawdziwa skarbnicą tego minerału.
3. KWAS FOLIOWY
To idealny owoc dla kobiet w ciąży bogaty w kwas foliowy, na który zapotrzebowanie wzrasta w tym szczególnym okresie, a jednocześnie mało kaloryczny.
4. WITAMINY
Zawiera witaminę C, A, B6 i ryboflawinę. Już jedna filiżanka pokrywa 30% rekomendowanego zapotrzebowania na witaminę C.
5. ZAPOBIEGA NOWOTWOROM PROSTATY
Badania jednoznacznie wskazały, iż związki fitoodżywcze zawarte w cukinii redukują symptomy łagodnego przerostu prostaty.
6. OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI
Dzięki temu, że obfituje w potas i magnez skutecznie obniża ciśnienie. Zbyt wysokie ciśnienie może prowadzić do wylewu, miażdżycy tętnic czy zawału mięśnia sercowego.
Jeśli chcemy zatrzymać wszystkie ważne składniki, cukinii NIE należy obierać!
Joanna Jamróz
www.fit.pl