Kolebką cynamonu, a właściwie drzewa cynamonowego, jest Cejlon – to właśnie z tego miejsca rozpoczął się cynamonowy podbój świata – przyprawa najpierw zawojowała Indię, a kilkaset lat później Europę.
Chociaż dziś kojarzymy cynamon głównie z kuchnią, to od najdawniejszych czasów roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych - w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano ją w celu zwalczania przeziębień czy nudności.
Dziś już wiemy, że cynamon ułatwia trawienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz ma silne działanie rozkurczowe. Przypuszcza się również, że reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
Cynamon w kuchni
Choć w kuchniach wschodu przyprawa ta jest używana do wzbogacania smaku duszonego mięsa i sosów, a w Maroku czy Iranie do tradycyjnych potraw z jagnięciny, nam cynamon kojarzy się przede wszystkim jako nieodzowny składniki wszelkich potraw z jabłek.
Kto z nas nie da się skusić na domową szarlotkę, uwiedziony zapachem jabłek z cynamonem? Aby przygotować słodki podwieczorek wystarczy kilka jabłek, cynamon, miód lub cukier i – wedle uznania oraz potrzeb – goździki, migdały czy orzechy.
Jeśli ochota na pyszne jabłuszko z wariacją cynamonowej nuty najdzie nas w środku dnia, możemy sięgnąć po plasterki suszonego jabłka z cynamonem - to niskokaloryczne przekąski owocowe, które zachowują aromat oraz właściwości odżywcze naturalnych owoców, a przy tym są niezwykle chrupiące i smaczne.
Cynamon doskonale komponuje się także z winem, czekoladą oraz oczywiście z kawą – to ostatnie połączenie świetnie sprawdza się również w łazience. Relaksacyjny peeling (kawa parzona, cynamon, trochę olejku) cudownie rozgrzewa i odpręża.
Cynamon w sypialni
Może nie każdy wie, ale cynamon jest również znanym afrodyzjakiem. Już bogini miłości, Afrodyta, dodawała go do swoich pokarmów - poprawia krążenie krwi, rozgrzewa i pozytywnie wpływa na apetyt miłosny zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Usuwa także zmęczenie i działa rozweselająco. W perfumach cynamon (bardzo często połączony z kardamonem), to składnik nut słodkich – podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły…