Potrzebne składniki: 2 cytryny 1 opakowanie niskotłuszczowego jogurtu (150 g) jeden centymetr startego imbiru filet z halibuta (150 g) szklanka salsy pomidorowej (250 g) kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g) 1 łyżeczka szczypiorku
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Cytrynowy halibut
Sposób przygotowania: skórkę i sok z cytryny wymieszaj z jogurtem, imbirem, solą i pieprzem. Do tej marynaty włóż na 5 minut rybę, następnie zapiecz ją ok. 20 minut w piekarniku. Połóż na pomidorowej salsie i posyp szczypiorkiem. Zjedz z chlebem żytnim pełnoziarnistym. Wartość odżywcza 1 porcji: 428 kcal, 43,7 g białka, 7,7 g tłuszczu, w tym 2,56 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 74 mg cholesterolu, 54,8 g węglowodanów ogółem, 9,2 g błonnika pokarmowego. Nasza rada: sok z cytryny zwiększa przyswajalność żelaza zawartego w rybach i mięsie. Źródło Klinika Diety Medlinea