Jakie produkty wprowadzić najpierw, czego unikać i jak poradzić sobie z tak dużymi zmianami, które przecież nie dotyczą tylko samego malucha? Przeczytaj… i powodzenia!
w piątym miesiącu życia
Często pierwszym pokarmem uzupełniającym dietę mleczną są bezglutenowe produkty zbożowe-kukurydziane lub ryżowe, dodawane w postaci kaszek do mleka (modyfikowanego lub odciągniętego z piersi mamy). Zagęszczone w ten sposób mleko ma większa wartość odżywczą i jest pokarmem bardziej sycącym.
Pierwszy nowy smak w diecie niemowlęcia wnieść powinny warzywa i owoce. Wprowadzamy je w formie soków lub przecierów, przy czym najlepiej jest w pierwszej kolejności wprowadzić warzywa – marchewkę, ziemniaka (a także po pewnym czasie próbować je łączyć) a dopiero później wprowadzać owoce – jabłko, porzeczki. Maluszek łatwiej zaakceptuje w swojej diecie warzywa, gdy jeszcze nie zna smaku znaczniej niż warzywa słodkich owoców.
Następnie z tolerowanych i akceptowanych warzyw przygotowujemy zupki jarzynowe (na warzywnym wywarze), a z owoców- przeciery wieloowocowe. Najbezpieczniejsze dla niemowlaka wydają się być najbardziej typowe dla polskiej diety niewzdymające i niealergizujące warzywa i owoce, takie, które poznał już w życiu płodowym: marchewka, ziemniak, pietruszka (z czasem: dynia, kalafior, brokuł i inne), jabłka, porzeczki, jeżyny, białe winogrona. Ważne, by pochodziły z upraw ekologicznych, naturalnie nawożonych. Jeśli zakup takich produktów jest problemowy, i jeśli nie znasz pochodzenia produktów w pobliskim warzywniaku, lepiej kup gotowe przetwory warzywne i owocowe przeznaczone dla niemowląt.
w szóstym miesiącu życia
Po zbożowych produktach bezglutenowych, warzywach i owocach do diety niemowlęcia wprowadzamy mięso. Najodpowiedniejsze jest chude mięso wysokiej jakości – kurczak, indyk czy królik, które gotujemy oddzielnie i bez wywaru, rozdrobnione dodajemy do jarzyn (wywar mięsny można wprowadzić dopiero w 8 miesiącu życia).
w siódmym miesiącu życia
Do zupki niemowlaka co drugi- trzeci dzień można dodać pół żółtka, całe żółtko dopiero w dziewiątym miesiącu życia (na wprowadzenie do diety białka jaja należy poczekać do ukończenia 10 miesiąca życia).
Do diety wprowadzamy także nowe warzywa i owoce: soczewice, kalarepy, pory, buraki, morele, gruszki, maliny.
[-------]
w ósmym miesiącu życia
Możemy rozszerzyć dietę niemowlaka o kolejne warzywa, np.: szparagi, sok z kiszonej kapusty (w przypadku wystąpienia zaczerwienienia wokół ust - kolejną próbę podania należy powtórzyć dopiero po ukończeniu przez dziecko roku życia), owoce: śliwki, czereśnie, brzoskwinie, kiwi, banany, produkty zbożowe: kaszę gryczaną białą niepaloną, kaszę krakowską.
w dziewiątym miesiącu życia
Można podać niemowlęciu chrupki kukurydziane lub biszkopty bezglutenowe, pestki słonecznika, wcześniej wspomniane: całe żółtko co drugi dzień, a także rozszerzać dietę o kolejne warzywa i owoce.
w dziesiątym miesiącu życia
Jest to okres wprowadzania zbożowych produktów zawierających gluten (pszennych, żytnich czy owsianych), najczęściej w postaci: kaszy, bułek, chleba czy sucharków.
w jedenastym miesiącu życia
Do diety niemowlaka dodajemy przetwory mleczne- twarożek, jogurt i kefir (1-2 razy w tygodniu) a także całe jajko (3-4 razy w tygodniu).
po ukończeniu roku
Produkty posiadające silne właściwości alergizujące- owoce cytrusowe, miód, ryby, orzechy należy wprowadzić dopiero w drugim roku życia dziecka.
Zadbaj, by…
- Wszystkie nowe produkty podawać osobno, w odstępie kilkudniowym od poprzedniego i w małych ilościach, dosłownie 1-3 łyżeczek. W przypadku wystąpienia ewentualnych dolegliwości (kolka, twardy stolec itp.) czy objawów alergii łatwiej znajdziesz „winowajcę”.
- Nie zniechęcaj się pierwszymi niepowodzeniami. Wprowadzaniu nowych produktów do diety niemowlęcia powinna towarzyszyć przyjemna atmosfera, bo zwiększa to szanse na ich akceptację.
- W drugim półroczu życia niemowlęcia wraz z nowymi produktami wprowadzaj także zmiany konsystencji posiłków (na coraz mniej rozdrobnione) i sposobu ich podawania (karmienie łyżeczką).
- Jeśli Twoje dziecko jest alergikiem, ostrożnie wprowadzaj nowe produkty, najlepiej później aniżeli są one proponowane dzieciom zdrowym.
Kinga Chałabis
www.fit.pl