
Margaryny są wzbogacone o witaminy A, D, a niekiedy również E. Czasem zawierają kwasy omega 3, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.
Masło jest jadalnym tłuszczem zwierzęcym otrzymywanym z mleka, z kolei margaryna produkowana jest na bazie olejów roślinnych. O ile masło tak naprawdę można wytworzyć w warunkach domowych, o tyle w przypadku margaryny jest to niemożliwe, gdyż aby związać wspomniane oleje roślinne konieczne jest ich przemysłowe przetworzenie. Ten właśnie fakt przez wiele lat poczytywany było margarynom za minus, niemalże dyskwalifikował je w starciu z masłem.
Kaloryczność masła i margaryny zależy od zawartości tłuszczu. Masło śmietankowe zawiera 74% tłuszczu, masło ekstra 84%, podczas gdy zawartość tłuszczu w margarynach waha się między 45% a 80%.
Właściwości zdrowotne masła i margaryny zależą od składu tłuszczu. 50% kwasów tłuszczowych zawartych w maśle stanowią kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego - 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
W przypadku margaryny skład procentowy tłuszczy wygląda następująco - kwasy tłuszczowe nasycone - 22,3%, jednonienasycone - 55,8%, a wielonienasycone - 21,8%.
[-------]
O walorach zdrowotnych i odżywczych masła decyduje jego świeżość i sposób użycia. Masło trzymane poza lodówką jełczeje i staje się szkodliwe. Nie wolno również smażyć na maśle. Pod wpływem wysokiej temperatury powstają rakotwórcze związki.
Wybierając margarynę sprawdzajmy na opakowaniu czy producent wspomina o tłuszczach trans. Jeżeli ich deklarowana ilość wynosi poniżej 01, g wówczas taką margaryną można jeść. Natomiast jeśli producent nie wspomina o tłuszczach trans, wówczas produkt może zawierać podwyższona ich ilość.
Mówiąc o margarynie czy maśle nie sposób nie wspomnieć o miksach, czyli połączeniach masła i margaryny. W tego typu produktach część tłuszczu mlekowego została zastąpiona utwardzonymi tłuszczami i olejami roślinnymi. Mają mniej niż masło tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a jednocześnie większy poziom jedno- i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Ale czy na prawdę smarowanie pieczywa jest konieczne? Nie musimy smarować pieczywa, by nam smakowało. Składniki odżywcze, które wchodzą w skład „smarowaczy” możemy znaleźć we wszystkich produktach, wchodzących w skład naszej codziennej racji żywieniowej.
www.fit.pl