Dania na bazie orkiszu pomogą wzmocnić twój organizm

Orkisz to najzdrowsze ze wszystkich zbóż. Zawiera rodanid, czyli naturalny antybiotyk, który pobudza aktywne komórki organizmu do zwiększania sił układu odpornościowego. Jest cennym źródłem białka roślinnego, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli niezbędnych dla naszego zdrowia. Zboże to obfituje również w magnez i witaminy z grupy B, działając kojąco na układ nerwowy.
2023-11-21 00:00
Udostępnij
Dania na bazie orkiszu pomogą wzmocnić twój organizm

Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na orkiszowe posiłki.

Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką

• 200 ml mleka 2%
• 50 g płatków orkiszowych
• 1 łyżeczka kakao
• 3 śliwki
• 1 łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• 75 g jogurtu waniliowego
• 10 g orzechów laskowych
• 1 kostka gorzkiej czekolady

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki i gotuj przez 5-7 minut, aż owsianka zgęstnieje. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Śliwki przełóż do rondelka, dodaj miód, posyp cynamonem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Do owsianki dodaj jogurt waniliowy, śliwki, posyp posiekanymi orzechami i czekoladą.

Placki twarogowe z jabłkami

• 125 g twarogu półtłustego
• 45 g mąki orkiszowej (typ 630)
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru
• szczypta cynamonu
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół jabłka
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 10 g orzechów laskowych

Twaróg przełóż do miski i ugnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajko, cukier, cynamon, proszek do pieczenia
i wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do twarogowej masy i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż małe placuszki z obu stron po około 1 minucie (1 łyżka na
1 placuszka). Podawaj z posiekanymi orzechami.

Kopytka dyniowe

• 500 g ziemniaków
• 350 g puree z dyni
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do podsypania stolnicy
• Szczypiorek
• sól, kurkuma

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, i odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki dokładnie zagnieć, dodaj puree z dyni i wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli, kurkumy i wymieszaj. Stolnicę posyp mąką i ugnieć ciasto przez około 2-3 minuty (jeśli ciasto się klei, dosyp więcej mąki). Ciasto zawiń w rulon
i pokrój na małe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w kuleczkę i za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni. Kopytka gotuj we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż kopytka wypłyną. Szczypiorek posiekaj na długie kawałki i włóż w środek kopytka.

Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem

• 30 g cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 5 pieczarek
• 100 g mięsa z piersi z kurczaka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 60 g kaszy orkiszowej
• 150 ml bulionu warzywnego
• garść natki pietruszki
• sól, pieprz, tymianek

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Mięso z kurczaka pokrój
w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż do miski i odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj pieczarki, lekko posól i smaż, aż się lekko zarumienią,
a woda odparuje. Dodaj suchą kaszę i wymieszaj. Wlej gorący bulion i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas przemieszaj. Po 10 minutach ściągnij pokrywkę, przypraw pieprzem, tymiankiem i gotuj przez kilka minut (kasza ma wchłonąć cały płyn, w razie potrzeby dolej więcej bulionu). Dwie minuty przed końcem dodaj mięso i wymieszaj. Gotowe kaszotto posyp posiekaną natką pietruszki.


Sałatka z ziarnami orkiszu i białą fasolą

• 50 g ziaren orkiszu
• 20 g czerwonej cebuli
• pół czerwonej papryki
• natka pietruszki
• 50 g białej fasoli
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• sól, pieprz

Dzień wcześniej ziarna orkiszu zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnie odlej wodę i dokładnie opłucz ziarna pod bieżącą wodą. Ugotuj ziarna w 300 ml osolonej wody przez 40 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Do ziaren orkiszu dodaj warzywa, odcedzoną fasolę, ocet jabłkowy, olej, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posyp natką pietruszki.