Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na orkiszowe posiłki.
Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką
• 200 ml mleka 2%
• 50 g płatków orkiszowych
• 1 łyżeczka kakao
• 3 śliwki
• 1 łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• 75 g jogurtu waniliowego
• 10 g orzechów laskowych
• 1 kostka gorzkiej czekolady
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki i gotuj przez 5-7 minut, aż owsianka zgęstnieje. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Śliwki przełóż do rondelka, dodaj miód, posyp cynamonem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Do owsianki dodaj jogurt waniliowy, śliwki, posyp posiekanymi orzechami i czekoladą.
Placki twarogowe z jabłkami
• 125 g twarogu półtłustego
• 45 g mąki orkiszowej (typ 630)
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru
• szczypta cynamonu
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• pół jabłka
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 10 g orzechów laskowych
Twaróg przełóż do miski i ugnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajko, cukier, cynamon, proszek do pieczenia
i wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do twarogowej masy i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż małe placuszki z obu stron po około 1 minucie (1 łyżka na
1 placuszka). Podawaj z posiekanymi orzechami.
Kopytka dyniowe
• 500 g ziemniaków
• 350 g puree z dyni
• 1,5 szklanki mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do podsypania stolnicy
• Szczypiorek
• sól, kurkuma
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, i odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki dokładnie zagnieć, dodaj puree z dyni i wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli, kurkumy i wymieszaj. Stolnicę posyp mąką i ugnieć ciasto przez około 2-3 minuty (jeśli ciasto się klei, dosyp więcej mąki). Ciasto zawiń w rulon
i pokrój na małe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformuj w kuleczkę i za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni. Kopytka gotuj we wrzącej wodzie przez kilka minut, aż kopytka wypłyną. Szczypiorek posiekaj na długie kawałki i włóż w środek kopytka.
Kasza orkiszowa z pieczarkami i kurczakiem
• 30 g cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 5 pieczarek
• 100 g mięsa z piersi z kurczaka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 60 g kaszy orkiszowej
• 150 ml bulionu warzywnego
• garść natki pietruszki
• sól, pieprz, tymianek
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Mięso z kurczaka pokrój
w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełóż do miski i odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj pieczarki, lekko posól i smaż, aż się lekko zarumienią,
a woda odparuje. Dodaj suchą kaszę i wymieszaj. Wlej gorący bulion i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas przemieszaj. Po 10 minutach ściągnij pokrywkę, przypraw pieprzem, tymiankiem i gotuj przez kilka minut (kasza ma wchłonąć cały płyn, w razie potrzeby dolej więcej bulionu). Dwie minuty przed końcem dodaj mięso i wymieszaj. Gotowe kaszotto posyp posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z ziarnami orkiszu i białą fasolą
• 50 g ziaren orkiszu
• 20 g czerwonej cebuli
• pół czerwonej papryki
• natka pietruszki
• 50 g białej fasoli
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• sól, pieprz
Dzień wcześniej ziarna orkiszu zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnie odlej wodę i dokładnie opłucz ziarna pod bieżącą wodą. Ugotuj ziarna w 300 ml osolonej wody przez 40 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Do ziaren orkiszu dodaj warzywa, odcedzoną fasolę, ocet jabłkowy, olej, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj. Posyp natką pietruszki.