Dla chcących uzupełnić “niedobór” słońca
Jak wynika z danych, nawet 90% Polaków ma niedobór witaminy D[1]. Dlatego wszyscy, którym zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, koniecznie powinni wypróbować wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF Quality Food. To doskonałe źródło witaminy D, co czyni ją jednym z najzdrowszych napojów na rynku. Witamina D odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a tym samym pomaga zapobiegać chorobom.
Z kolei zawarty w wodzie kokosowej sok z liczi, to doskonałe źródło przeciwutleniaczy i błonnika, który przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom oraz wpływa korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co więcej, inulina – naturalny prebiotyk, który znajduje się w składzie wody kokosowej, zadba o naszą mikroflorę jelitową. Warto dodać ją np. do lemoniady ogórkowej i cieszyć się nie tylko jej walorami smakowymi.
Lemoniada ogórkowa z wodą kokosową z liczi
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
2 puszki Wody kokosowej z liczi QF
2-3 średniej wielkości ogórki pokrojone w plastry
1 cytryna pokrojona w plastry
Sok z jednej limonki
10-15 g cukru (opcjonalnie)
Kilka gałązek mięty drobno pokrojonej
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Plastry ogórków przełóż do dzbanka, dodaj miętę, sok z limonki, cukier, całość dokładnie wymieszaj i dociśnij, tak aby ogórki puściły sok.
2. Dolej wodę kokosową i wstaw lemoniadę do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
Dla poszukujących naturalnego źródła energii
Często, mimo spożywania zdrowych posiłków, można odczuwać brak energii i siły. Zwłaszcza w upalne dni możemy odczuwać większe zmęczenie. Na rynku dostępne są różne napoje energetyczne, ale dają one tylko krótkotrwały efekt, a zawarte w nich sztuczne składniki oraz dodatek cukru nie są korzystne dla zdrowia. – Zdrową alternatywą jest woda kokosowa z kofeiną z guarany marki QF Quality Food – podpowiada dietetyczka, Aneta Korzeniecka. – W porównaniu do napojów energetycznych jest niskokaloryczna, naturalna, nie zawiera sztucznych substancji oraz dodatkowego cukru. Za to zawartość kofeiny jest na takim samym poziomie, jak w klasycznej kawie, przy czym woda kokosowa jest łagodniejsza dla żołądka i nie barwi zębów. Kofeina z guarany, którą zawiera, zapewnia długotrwałe działanie bez szkodliwych skutków ubocznych – wyjaśnia.
Woda kokosowa z kofeiną to idealny napój dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Dodana do arbuzowej lemoniady zamiast wody sprawi, że napój nie tylko orzeźwi, ale także doda energii i jeszcze lepiej nawodni organizm.
Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną
4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF
600 g arbuza
100 g truskawek
60 ml soku z cytryny
20 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
2. Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
3. Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Dla chcących wzmocnić odporność
Woda kokosowa z witaminą C marki QF Quality Food to doskonały produkt dla osób dbających o swoje zdrowie i chcących wzmocnić odporności organizmu, a także dowód na to, że zdrowe odżywianie może być smaczne i przyjemne. Woda kokosowa z witaminą C jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która wpływa na wzrost odporności organizmu. Witamina C działa przeciwzapalnie, a także pomaga w walce z wolnymi rodnikami.
Woda kokosowa posiada również właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne, co wpływa na ochronę naszych komórek przed szkodliwymi czynnikami. Warto ją dodać np. do zielonego smoothie. Co ważne, opakowanie, w którym zamknięta jest woda – tak jak wszystkie pozostałe wody kokosowe marki QF Quality Food, jest w pełni recyklingowalne, dlatego wybierając ten produkt nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także o zdrowie naszej planety.
Zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
100 g szpinaku
1 awokado odmiany Hass
200 g gruszki pokrojonej na kawałki
40 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.
Dla dbających o urodę i szybszą regenerację
Woda kokosowa od lat cieszy się coraz większą popularnością i z powodzeniem zastępuje klasyczne napoje izotoniczne. Jednak woda kokosowa z kolagenem i acai marki QF Quality Food to produkt, który oferuje o wiele więcej niż tylko nawodnienie organizmu. Działa kompleksowo na zdrowie, poprawiając wygląd skóry i metabolizm.
Woda kokosowa z kolagenem jest niezwykle cennym źródłem białka, stanowiącego ważny element budulcowy naszej skóry, kości oraz tkanki łącznej. – Kolagen zawiera już zhydrolizowane, czyli wstępnie strawione aminokwasy, takie jak hydroksyprolina i hydroksylizyna, które znacznie ułatwiają proces tworzenia kolagenu w organizmie. - tłumaczy dietetyczka Aneta Korzeniecka. - Ponadto dzięki zawartości witaminy C kolagen jest jeszcze łatwiej przyswajalny, co możemy wyraźnie zauważyć w poprawie stanu skóry oraz szybszej regeneracji po kontuzji. - dodaje.
Dodatkowym składnikiem wody kokosowej marki QF Quality Food z kolagenem jest jagoda acai, która zyskała miano superfood na całym świecie. Jest to źródło antyoksydantów oraz witaminy E, które poprawiają kondycję skóry i układu sercowo-naczyniowego. Napój smakuje znakomicie w towarzystwie np. marakui.
Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai
Ilość porcji: 4
Czas: 5 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
350 g Pulpy z marakui QF
200 ml Wody kokosowej z Acai QF
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g imbiru
10-15 g cukru
1 limonka pokrojona w cząstki
70 g soku z limonki
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.
Dla zestresowanych i pracujących umysłowo
Codzienna praca umysłowa, połączona nieraz z dużym stresem, wymaga od nas wielu godzin skupienia i wysiłku. Jak znaleźć idealny dodatek do naszej diety, który pozwoli sprostać tym wyzwaniom? Woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem marki QF Quality Food nie tylko nawodni i ochłodzi w upalne dni, ale także podniesie nasz poziom koncentracji, skupienia i doda niezbędnej energii do pracy mózgu i mięśni.
Dlaczego ta woda jest taka wyjątkowa? Właśnie dzięki zawartości guarany i magnezu! Guarana, rosnąca w Ameryce Południowej, to naturalne źródło kofeiny, która działa znacznie dłużej niż ta z kawy, ale jednocześnie nie wywołuje "efektu jojo" po szybkim spadku energii – kofeina jest powoli uwalniana z rośliny, dlatego działa bez gwałtownych skoków. Wraz z magnezem, ekstrakt z guarany pomaga utrzymać prawidłową pracę mózgu, a także wspiera nasz układ mięśniowy. To dobre rozwiązanie zarówno dla osób prowadzących aktywny tryb życia, jak i tych skupionych na pracy umysłowej.
Magnez jest to pierwiastek, który niemal natychmiast “tracony jest” w sytuacjach stresowych (np. po nieprzespanej nocy). Dlatego tak ważne jest jego stałe dostarczanie wraz z dietą. Niedobór magnezu dotyka coraz większej liczby Polaków. W naszej diecie jest go zdecydowanie za mało, a brak tego pierwiastka wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i kondycję całego organizmu. Magnez odpowiada m.in. za wchłanianie witaminy D, która jest konieczna do prawidłowej pracy mózgu, a także przeciwdziała stresowi. Właśnie dlatego woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem to idealna i łatwa w dawkowaniu propozycja dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Latem warto ją wypróbować w towarzystwie rabarbaru – smacznego!
Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF
350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
150 g truskawki
50 g cukru
10 g liści mięty
20 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
2. Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.