
Dekalog zdrowego odżywiania
1. Jedz regularnie 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie.
Zaplanuj umiarkowane posiłki dziennie oraz gdy będziesz odczuwać głód, zdrowe przekąski w postaci warzyw lub owoców. Od śniadania powinien rozpoczynać się nasz dzień. Błędem jest zjadanie jedynie dwóch posiłków. A już największym przewinieniem zdrowotnym jest jedzenie późnej kolacji. Ostatni posiłek należy zjadać około czterech godzin przed snem.
2. Dbaj o urozmaicanie diety
Twój codzienny jadłospis powinien zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.
Wybieraj te bogate w błonnik jak chleb razowy, chleb pełnoziarnisty kasze i płatki. Piramida zdrowego żywienia przewiduje miejsce dla węglowodanów złożonych. To one dostarczają nam energii na cały dzień. W produktach zbożowych zawarty jest błonnik i witaminy. Błonnik działa niczym szczoteczka dla jelit. Pomaga usuwać zaparcia.
4. Używaj tłuszczów roślinnych.
Ogranicz ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło. Do sałatek używaj oliwy z oliwek, olejów: słonecznikowego, sojowego. Do smażenia używaj oleju rzepakowego bezerukowego lub tłuszczu przeznaczonego do smażenia. Do smarowania pieczywa używaj miękkich, wysokiej jakości margaryn beztransowych.
[-------]
5. Jedz warzywa i owoce codziennie.
Owoce ze względu na dużą zawartość cukru, jedz w małych porcjach nie więcej niż 2-3 razy dziennie, zaś warzywa jadaj do woli. Warzywa i owoce mogą stanowić oddzielny posiłek, ale też mogą służyć

6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych
Powinieneś jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki, tuńczyka, również z puszki. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są ryby morskie.
7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie.
Jeżeli masz nadwagę lub wskazanie do obniżania cholesterolu i ilości tłuszczu w diecie, wybieraj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i jego niskotłuszczowe przetwory. Produkty mleczne są bogatym źródłem wapnia i witaminy D. Zdrowa dieta na cały dzień, poskutkuje większą odpornością na różne choroby (np. osteoporozę).
8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach.
Zastąp je drobiem. Wybieraj najchudsze kawałki mięsa, a nadmiar tłuszczu usuwaj. Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy ,aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka.
9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu alkoholu. Ograniczaj spożywanie soli kuchennej, nie dosalaj, zastąp sól innymi przyprawami lub ziołami.
10. Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe, bez dodatku cukru. Wypijaj min. 1,5 litra płynów dziennie.
www.dieta.fit.pl