Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na wykład  dr inż. Danuty Gajewskiej „Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia tętniczego”. Spotkanie odbędzie się 16 czerwca
fit.pl
2010-06-15 00:00
Udostępnij
Dieta – niedoceniana metoda leczenia nadciśnienia
W Polsce na nadciśnienie tętnicze cierpi blisko 8 mln osób.  „W leczeniu nadciśnienia tętniczego, oprócz zażywania leków, warto zastosować terapię niefarmakologiczną – przede wszystkim właściwą dietę. Jest to bezpieczna, choć niedoceniana metoda leczenia tego schorzenia. Zaleca się ją osobom z nadciśnieniem łagodnym i niepowikłanym. U chorych z nadciśnieniem bardziej zaawansowanym warto ją stosować jako metodę wspomagającą leczenie farmakologiczne” – mówi dr inż. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW.

Jak zauważa dr inż. Gajewska, powszechnie wiadomo, że modyfikacje dietetyczne zalecane przy nadciśnieniu tętniczym, polegają głównie na ograniczeniu spożycia sodu (soli) i zwiększeniu spożycia potasu. „Tymczasem, doniesienia naukowe z ostatnich kilku lat wskazują również na korzystną rolę wapnia i magnezu. W diecie hipotensyjnej warto ograniczać spożycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych, ale trzeba także zadbać o odpowiedni poziom kwasów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego” - dodaje.

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II.

Więcej informacji na stronie  http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

PAP -  Nauka w Polsce

www.fit.pl