Aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze, stąd dieta osób regularnie uprawiających sport powinna być bardziej kaloryczna, bogata w białko, niezbędne witaminy i składniki mineralne tracone podczas wzmożonego wysiłku. W przypadku osób uprawiających sporty zimowe dodatkowo bardzo ważne jest, aby uwzględnić napoje oraz pokarmy posiadające właściwości rozgrzewające. Co zatem jeść w przerwach między szusowaniem, aby uzupełnić energię i rozgrzać się?
Dieta na narciarzy - kalorycznie i lekko
Jedna godzina jazdy na nartach w zależności od prędkości kosztuje organizm 7,2 – 16,8 kcal/ kg masy ciała. Aby zregenerować się po tak intensywnym wysiłku należy zjeść coś kalorycznego, ale jednocześnie nie obciążającego przewodu pokarmowego. Jako posiłki główne doskonale sprawdzą się dania bazujące na ryżu, makaronie, płatkach owsianych, nabiale, chudym mięsie i rybach. Złym wyborem będą natomiast dania smażone na głębokim tłuszczu, tłuste mięsa, kiełbasy, potrawy z kapusty, fasoli czy grochu. Oprócz trzech podstawowych, bardziej treściwych posiłków, należy uwzględnić w jadłospisie 2-4 przekąski, które będą zapobiegać zbyt szybkim spadkom energii. Dobrym pomysłem na kaloryczną i lekką przekąskę może być baton muesli, 3-4 ciasteczka w płatków zbożowych, garść bakalii czy też bułka wieloziarnista z miodem lub dżemem.
Dieta dla narciarzy - rozgrzewanie od środka
Tuż po wysiłku na świeżym powietrzu idealnym posiłkiem jest odżywcza i sycąca zupa. Zupy szybko rozgrzewają, ale też dzięki wykorzystanym do ich przyrządzenia warzywom mogą być cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Poza tym, jeśli organizm przez wiele godzin narażony jest na zimno, warto wybierać potrawy z cynamonem, imbirem, chilii, kurkumą oraz rozmarynem. Przyprawom tym przypisuje się właściwości rozgrzewające.
Dieta dla narciarzy - niezbędne płyny
Niezależnie od pory roku, wzmożony wysiłek wiąże się ze stratami wody. Jedynym sposobem na uniknięcie odwodnienia oraz towarzyszących temu dolegliwości (mniejsza zdolność do wysiłku, pogorszenie koncentracji, bóle głowy itp.) jest regularne uzupełnianie płynów. Oprócz wody mineralnej w warunkach niskich temperatur wskazane jest picie ciepłych napojów takich jak herbata czy napary ziołowe, które chronią przed wychłodzeniem ciała. Zrezygnować natomiast powinno się z napojów zimnych oraz z dodatkiem alkoholu. Rozgrzewające działanie alkoholu jest krótkotrwałe. Po jego spożyciu szybko robi sie cieplej, ale później równie szybko organizm zaczyna to ciepło tracić.
dr Joanna Anna Walczak
www.dieta.fit.pl