Żeby szybko wstać z łóżka, chory powinien w trakcie leczenia zmienić swoje nawyki żywieniowe. Specjalna, lekkostrawna dieta pomoże szybciej wyzdrowieć, ponieważ jej zaletą jest wspomaganie układu odpornościowego.
- Gorączka, ból gardła, zatkany nos odbiera nam apetyt, ale trzeba jeść, żeby nabierać sił. Staraj się jeść owoce zwłaszcza cytrusy. Bogate w witaminę C i rutynę, które skutecznie walczą z wirusami. Pij soki ze świeżo wyciskanych cytrusów np. z pomarańczy i grejpfrutów. Bogatym źródłem witaminy C jest aronia i czarna porzeczka. Szklanka soku z tych owoców szybciej wzmocni nasz osłabiony chorobą organizm. Dobry jest też sok z czerwonych buraków, który dostarcza żelaza i witaminy C, barwników wyłapujących wolne rodniki, kwasu mlekowego wspierającego dobrą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, ułatwiającego przyswajanie składników odżywczych z diety;
- W czasie tych trudnych dni powinniśmy dostarczać organizmowi dużo płynów. Zaleca się pić nawet 3 litry wody, soków, herbaty, ziół.
- Unikaj ciężkostrawnych posiłków. Tłuste, smażone mięsa tylko przysporzą nam dodatkowych problemów z żołądkiem.
- Powstrzymaj się od słodkości. Pączki i czekolady mogą poczekać, aż wyzdrowiejesz.
- Rano najlepiej posilić się czymś ciepłym, np. zupa mleczna, kleik, szklanka ciepłego kakao. Ciepło tworzy środowisko niesprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, które atakują nasz organizm.
- Jedz ser, jogurty, pij mleko, ponieważ białka mleka dostarczą aminokwasów, potrzebnych do budowy ciał odpornościowych.
- Jedz surówki z marchwi, selera i pietruszki. Dostarczą witaminy C i beta karotenu. Seler to porcja cynku i magnezu, zwiększających liczbę enzymów do walki z intruzami oraz beta karotenu z marchewki wyłapującego wolne rodniki.
Pamiętaj, że nieprawidłowa dieta w okresie zwiększonej zachorowalności może osłabiać organizm i wtedy infekcje będą nas częściej dopadać.