Chińska dieta pięciu przemian to idealna dieta na jesienne chłody. To dieta, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną
fit.pl
2010-10-15 00:00
Udostępnij
Dieta pięciu przemian
chinadiet1Współczesne nawyki żywieniowe przyczyniają się do otyłości oraz wzrostu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i choroby serca. Dlatego wielu z nas wraca do natury i sprawdzonych od pokoleń metod profilaktyki zdrowotnej. Wzrasta świadomość odżywiania i zainteresowanie jakością produktów spożywczych i dietami, które pozwolą zachować zdrowie i smukłą sylwetkę.

Dieta pięciu przemian nie jest zwykłą dietą. Nauka odżywiania według tych założeń opiera się na tysiącletnim bogactwie doświadczeń Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Sztuka odżywiania się według pięciu przemian znacząco różni się od tradycyjnej kuchni polskiej. Zasadnicza różnica to podkreślanie wagi energetycznego działania produktów spożywczych. Dzięki temu możemy stymulować naszą aktywność fizyczną i umysłową, uczucia, a nawet zdolność do nawiązywania kontaktów.

Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować naszą aktywność fizyczną i umysłową.

Założenie diety można wykorzystywać w każdej chwili, przy wyborze dań w restauracji, w każdej kulturze i każdym klimacie, nie posiadając ani egzotycznych przypraw, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Dzięki niej możemy zapomnieć o zniechęcającym raczej do jedzenia, liczeniu kalorii, wartości odżywczych oraz ilości witamin i składników mineralnych.

Kuchnia Pięciu Przemian dzieli produkty na:
  • gorące (ostre przyprawy, takie jak np. pieprz, surowy czosnek, alkohol);ogrzewają organizm, powinno się je stosować z umiarem, zwłaszcza w zimnych porach roku.
  • ciepłe (por, cebula, łagodne przyprawy: majeranek, bazylia, cynamon, orzechy włoskie); wspomagają aktywność.
  • neutralne (zboża, gotowane warzywa, rosliny strączkowe, oprócz soi);wzmacniają energię i równoważą pracę narządów.
  • nawilżające (pokarmy soczyste: większość krajowych owoców, warzywa: sałata, kapusta, kiełki, pomidory, ogórki);sprzyjają budowie krwi i płynów odżywczych ciała.
  • zimne (herbaty owocowe o kwaśnym smaku, zimna woda, owoce tropikalne, arbuzy, rabarbar, jogurt) chronią przed gorącem.

Sprawdź jakie korzyści daje dieta Pięciu Przemian... Następna strona>>
 

[-------]

Tak więc w naszym klimacie, zgodnie z teorią Pięciu Przemian, niezbędne jest wzmacnianie energii jang przez stosowanie potraw gotowanych, neutralnych i rozgrzewających. Dla nas, Polaków żyjących w klimacie chłodnym, kiedy przez większą część roku skazani jesteśmy na swetry i kurtki, jogurt (spożywany najczęściej z dodatkiem cukru i owoców) nie jest wcale zdrowy. Przeciwnie - pogłębia jeszcze wychłodzenie organizmu przyczyniając się do niestrawności i wzdęć. 

Tradycyjna medycyna chińska zakłada, iż odżywianie się według kuchni Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami (z nowotworami włącznie), a także wzmacnia odporność. Wszystko za sprawą naturalnych składników, które zawierają mniej soli i tłuszczu i dzieki temu są lepiej przyswajalne przez organizm.

Po kilku tygodniach stosowania diety znacznie poprawi się wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto, mimo że nie jest to dieta odchudzająca, uda się bez żadnych wyrzeczeń zrzucić kilka kilogramów (bez efektu jo-jo).

Główne zasady kuchni Pięciu Przemian
  • Jedz 3 ciepłe posiłki dziennie.
  • 1-2 razy w tygodniu jedz mięso.
  • Jedz w myśl zasady : „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak król, a kolację jak żebrak”.
  • Zrezygnuj z wędlin.
  • Nie jedz ryb hodowlanych (np. panga).
  • Każdego dnia ok. 90 proc. pokarmów powinno być pochodzenia roślinnego – zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona.
  • Odrzuć cukier.
  • Nie licz kalorii – ta dieta jest dla ciebie, a nie ty dla niej.

 

www.fit.pl