Dieta wegetariańska a choroby nerek

Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie warzyw zamiast mięsa może pomóc pacjentom ze schorzeniami nerek
fit.pl
2010-12-30 00:00
Udostępnij
Dieta wegetariańska a choroby nerek
Wprowadzenie diety wegetariańskiej do swojego codziennego menu pozwala organizmowi usuwać zbędny i toksyczny fosfor.

Autorka badań Sharon Moe z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center zbadała wpływ diety wegetariańskiej na poprawę zdrowia wśród pacjentów, borykających się z problemami nerkowymi.

Uczestnicy badania przez tydzień spożywali produkty zgodne z daną dietą. Po dwóch lub czterech tygodniach przechodzili na dietę przeciwną. Po każdym tygodniu trwania diety kontrolowano ich krew oraz przeprowadzano badania moczu.

Zarówno w diecie mięsnej, jak i wegetariańskiej występował zrównoważony poziom białka i stężenie fosforu. Jednak badania pokazały, że osoby stosujące dietę wegetariańską miały niższy poziom fosforu we krwi. Naukowcy do końca nie wiedzą jakie są przyczyny takiej zależności. Dieta bogata w ziarna posiada mniej trudnych do przyswojenia substancji.

Autorzy badania są zdania, że produkty bogate w białko przyczyniają się w znacznym stopniu do wzrostu poziomu fosforu w organizmie. Dlatego też osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek muszą uważnie kontrolować produkty i sprawdzać ile białka i fosforu zawierają. Wegetariańskie źródła białka wydają się być bardziej bezpieczne.

Fosfor znajduje się w wielu produktach, zwłaszcza tych składających się na dietę białkową. Samodzielnie trudno go wyeliminować z diety. Osoby z chorymi nerkami, które chcą zadbać o swoje zdrowie muszą ograniczyć spożycie fosforu. Wysoki poziom tego pierwiastka może doprowadzić do poważnych problemów z sercem, a nawet śmierci.

Lekarze często zalecają pacjentom z chorymi nerkami dietę o niskiej zawartości fosforu, jednak na etykietach opakowań brakuje informacjo o zawartości tego pierwiastka.