Meksykańskie guacamole samo w sobie jest już zdrowe i niskokaloryczne. Jeśli jednak chcesz by było jeszcze bardziej dietetyczne musisz zmodyfikować tradycyjny przepis.
Dzięki naszej propozycji „odchudzisz” porcję meksykańskiego smakołyku o 30 kalorii oraz dodasz kilka gramów białka. Jedna porcja (¼ szklanki) takiego guacamole, to 60 kalorii (w tym 20 z tłuszczu), 2,5 g tłuszczu, 0 g tłuszczów nasyconych, 0 mg cholesterolu, 85 mg sodu, 8 g węglowodanów (3 g błonnika, 2 g cukru), 3 g białka.
Zamiast tradycyjnych nachos proponujemy chipsy warzywne.
Co będzie potrzebne?
Guacamole: | Chipsy warzywne: |
|
|
Jak to zrobić?
Guacamole:
Jedną łyżkę posiekanej kolendry zostaw do przybrania, resztę wrzuć do miksera. Dodaj groszek, awokado, cebulę, czosnek i sok z limonki. Zmiksuj wszystko na jednolite puree, przełóż do miseczki i posyp po wierzchu odstawioną wcześniej kolendrą.
Chipsy warzywne:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Im będą cieńsze tym szybciej się wysuszą. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki buraka i marchewki.
Chipsy buraczane skraplamy octem balsamicznym, marchewkowe posypujemy szczyptą cynamonu.
Czosnek drobniutko siekamy, wrzucamy do miseczki i zalewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Do smaku możemy dodać odrobinę soli i pieprzu. W takiej miksturze moczymy plasterki pietruszki i selera, potem układamy na blasze, usuwając wcześniej nadmiar oliwy.
Chipsy pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli nasz piekarnik ma taką opcję włączamy wyłącznie górną grzałkę. Jeśli po pół godzinie warzywa jeszcze nie są suche i chrupiące, wyłączamy piekarnik i zostawiamy całość w środku.
www.fit.pl