ANEMIA - mięso, wątróbka, drób, produkty zbożowe wzbogacone w żelazo, zielonolistne warzywa, nasiona roślin strączkowych i słonecznika, suszone figi.
ASTMA - owoce i warzywa, soja, tofu, łosoś, pełnoziarniste produkty zbożowe.
CUKRZYCA, CHOROBY TARCZYCY - ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki dyni, słonecznika i ziarna sezamowego, nasiona roślin strączkowych.
CHOROBY REUMATYCZNE - owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe.
CHOROBY NOWOTWOROWE - pełnoziarniste pieczywo, fasola, groch, soczewica, owoce (oprócz najsłodszych, czyli winogron, mango, czereśni), warzywa, mięso, sery i jaja.
CHOROBY WĄTROBY - owoce cytrusowe, truskawki, ryby, zielonolistne warzywa i owoce.
KAMICA ŻÓŁCIOWA - pieczywo, ryż, owoce i warzywa, otręby owsiane, nasiona roślin strączkowych.
KURCZE MIĘŚNI - produkty mleczne, ryby, orzechy, nasiona dyni i słonecznika, awokado, oleje roślinne, jaja.
ŁUSZCZYCA - tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, makrela).
MIAŻDŻYCA, NADCIŚNIENIE - owoce i warzywa, tłuste ryby.
MIGRENA - herbata ze świeżo startym imbirem, tłuste ryby.
PRZEWLEKŁA DEPRESJA - nasiona roślin strączkowych, ryby i skorupiaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa, chude mięso.
TRĄDZIK - skorupiaki, orzechy, chude mięso, owoce i warzywa.
WZDĘCIA - jogurt, herbaty z kopru i miętowa.
ZABURZENIA UKŁADU KRĄŻENIA - tłuste ryby, owoce i warzywa, czosnek, cebula.
ZAPALENIE PŁUC - owoce i warzywa, tłuste ryby, jaja, soki owocowe.
ŻYLAKI - pełnoziarniste pieczywo, owoce i warzywa, oleje roślinne, awokado.