Warzywo uniwersalne i wszechstronne. Można je podawać w postaci zup, przecierów, dodatków do sałatek bądź z miąższu tworzyć smaczne pierogi, ciasta, racuchy, naleśniki I wszelakie przekąski. Niestety w naszej kuchni najczęściej jedynym przysmakiem są pestki dyni, zapominamy przy tym, że także olej z pestek dyni jest cennym składnikiem pokarmowym, wspomagającym proces odchudzania.
Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera fitosterole, substancje, obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki, oraz zapobiegające odkładaniu się złogów cholesterolowych. Wskazany mężczyznom z problemami miażdżycy oraz wysokim poziomem cholesterolu. Substancje zawarte w oleju z pestek dyni są również niezbędne do budowy błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek oraz podnoszą odporność organizmu.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym (27 kcal w 100 g miąższu). Szybko syci i dostarcza błonnika a zatem powinna znaleźć się w każdej diecie odchudzającej. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Pestki dyni są źródłem witaminy E, cynku, naturalnych antyoksydantów, polecana zwłaszcza paniom z niedoborami witamin, które chciałyby poprawić zarówno kondycję jak i koloryt skóry.
www.fit.pl