Dlaczego z warzyw?
Światowa Organizacja Zdrowia i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB sugerują, że warzywa i owoce to podstawa zbilansowanej i zdrowej diety. Kształtowanie właściwych nawyków u dzieci jest istotne już od pierwszych lat życia. Potrawy z warzyw mogą być naprawdę sycące i smaczne, dlatego warto udowadniać to swoim pociechom każdego dnia. Czy dania typu fast food zawsze są bezwartościowe? Nie, jeżeli przygotujecie je w swojej kuchni i w wersji slow. Wcale nie musicie odmawiać swojemu dziecku burgera czy frytek. Wyjdźcie z inną, pyszną propozycją.
Sprawdź aromatyczne przepisy na burgery, frytki i chipsy w wersji slow
Warzywne burgery jak z restauracji
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 4
Składniki:
Burgery:
- 200 gramów komosy ryżowej białej
- 1/2 fasoli w puszcze
- 1 burak
- 1 marchewka
- 150 gramów płatków owsianych
- 100 gramów jarmużu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Dekoracja:
- 5 sztuk bułek burgerowych
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 3 pomidory
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową, odcedź fasolkę, zetrzyj na tarce buraka i marchew, a następnie zblanszuj umyty jarmuż.
Rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Możesz do tego użyć ubijaka do puree. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa, przyprawy, płatki owsiane, a całość wymieszaj. Uformuj w dłoniach burgery z masy warzywnej i dopasuj je wielkością do bułek. Odstaw kotlety na 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu smaż je przez około 6 minut na patelni teflonowej. Pokrój czerwoną cebulę, pomidory i obrane awokado, następnie porwij sałatę, a bułki przekrój na pół. Posmaruj bułki passatą pomidorową, a następnie dodaj warzywa i kotlety. Gotowe!
Aromatyczne frytki
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 800 gramów ziemniaków
- 1 łyżka oregano
- pół łyżki estragonu
- porcja oleju do smażenia
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Pokrój ziemniaki ze skórką w paski o grubości około 1 cm.
Rozgrzej olej w naczyniu, smaż frytki na złocisty kolor, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
Wymieszaj zioła w miseczce, posyp nimi frytki. Gotowe!
Zdrowe chipsy z jarmużu
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 500 gramów jarmużu
- 1 opakowanie przyprawy Harrisa
- 1 łyżeczka czosnku
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj jarmuż, a następnie osuszone liście oddziel od grubych części łodygi i umieść w misce. Następnie polej go oliwą z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem, umieść na niej liście jarmużu. Przyciśnij warzywa drugą kartką pergaminu i rozłóż liście na płasko.
Wstaw jarmuż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Smacznego!