Soja wspomaga budowę mięśni i chroni układ krwionośny
Naukowcy wciąż dostarczają nowych dowodów potwierdzających, iż białko sojowe skutecznie wspiera syntezę mięśni. W jednym z kolejnych badań, przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, udział wzięło 27 dorosłych osób – 18 mężczyzn i 9 kobiet. Podczas sześciotygodniowego programu uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Dieta jednej z nich została uzupełniona o 1,2 g/kg białka sojowego, kolejnej grupy o białko pochodzące z serwatki, natomiast jadłospis trzeciego zespołu bazował na węglowodanach. Wszystkie osoby uczestniczące w badaniu zostały poddane intensywnemu programowi ćwiczeń fizycznych. Zwiększenie masy mięśniowej odnotowano we wszystkich trzech grupach. Największa zmiana zaszła jednak w grupach spożywających białko sojowe i proteiny zawarte w serwatce.
Inne badania koncentrowały się na przeciwutleniającym efekcie białka sojowego w diecie sportowców. Wiadomo, że tzw. stres oksydacyjny może doprowadzić do zmęczenia, a nawet uszkodzenia mięśni. Naukowcy dowiedli, że wśród osób uprawiających aerobik podczas trzytygodniowego programu, dieta sojowa przyczyniła się do poprawy wskaźnika TAS (całkowity status antyoksydacyjny), natomiast u osób korzystających z protein zawartych w produktach mlecznych indeks ten uległ zmniejszeniu.
Wiele innych badań klinicznych wskazuje także, że białko sojowe bezpośrednio obniża poziom cholesterolu we krwi. Ostatnie analizy wskazują, że zawarte w soi proteiny pozytywnie wpływają na stężenie cholesterolu w osoczu lipoprotein o niskiej gęstości. Według brytyjskich naukowców, może to zmniejszać ryzyko choroby serca o 10-15 proc. Ponadto, białko sojowe obniża stężenie trójglicerydów w surowicy od 5 do 10 proc. oraz zwiększa stężenie cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości. Czynniki te mogą się także przyczynić się do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej.
Aby włączyć soję do swojego jadłospisu wystarczy sięgnąć po zdrowe produkty Alpro soya. Do wyboru mamy smaczne napoje i deserki. Napoje sojowe Alpro soya dostępne są w różnych odmianach i smakach: z wapniem, Light, o smaku waniliowym, czekoladowym i owoców leśnych, a także napój sojowy Cappucinno oraz napój sojowy dla dzieci Junior. W ofercie znajdują się również deserki Alpro soya o smaku gorzkiej czekolady (NOWOŚĆ!), waniliowym oraz czekoladowym. Wkrótce w sprzedaży pojawi się nowy produkt Alpro Cuisine – roślinna alternatywa dla tradycyjnej śmietany.
Produkty Alpro soya powstają na bazie specjalnie wyselekcjonowanych ziaren soi. Są produktami w 100 proc. pochodzenia roślinnego. Nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników czy dodatkowych substancji smakowych. Są lekkostrawne i stanowią pożywne oraz smaczne urozmaicenie diety. W dniach 15.10-15.11.2009 kupując produkty Alpro soya z naklejkami konkursowymi masz szansę wygrać deskę snowboardową na Twoje kolejne zimowe wakacje. Promocyjne opakowania produktów dostępne w sklepach na terenie całego kraju.
Więcej informacji na temat szerokiej gamy produktów sojowych, sygnowanych marką Alpro soya oraz konkursu, można znaleźć na stronie www.alprosoya.pl.