Nie zawsze trzeba sięgać po tabletki i medykamenty, gdy dopada nas choroba. Wystarczy wejść do kuchni by znaleźć tam najróżniejsze lekarstwa
fit.pl
2014-04-03 00:00
Udostępnij
Lekarstwa w kuchni

Sok żurawinowy.
Codzienne spożycie około 300 gramów soku z żurawin zmniejsza ilość bakterii Escherichia Coli i zapobiega ich osiadaniu na ścianach dróg moczowych. Sok uodpornia przed infekcjami, może też wspomagać leczenie istniejącej już infekcji.

Wapń.
Kobiety, które spożywają codziennie 1200 miligramów wapnia, mniej silnie odczuwają dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak obrzmienie ciała, ból, napady głodu i depresja. Chronią też organizm przed osteoporozą. Spożywając produkty bogate w wapń: mleko, ser, jogurt, wzbogacony w ten pierwiastek sok pomarańczowy, dodatkowo dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych

Jogurt.
Zawartość wapnia to nie jedyna zaleta jogurtu. Równie ważna jest jego funkcja wspomagająca trawienie. Najlepsze pod tym względem są jogurty probiotyczne, wzbogacone kulturami żywych bakterii, które wzmacniają układ odpornościowy. Jogurt obniża poziom złego cholesterolu LDL. Naukowo udowodniono, że jogurt zapobiega rakowi okrężnicy.


Zielona herbata.
Jeden z filarów azjatyckiej diety słynie z bogatej zawartości antyutleniających polifenoli, które pomagają organizmowi likwidować rakotwórcze toksyny. Badania prowadzone na zwierzętach dowiodły, że polifenole chronią przed wieloma odmianami raka, m.in. przełyku, jelita grubego, pęcherza moczowego i macicy. Zielona herbata jest bogatym źródłem fluoru, zapobiegającego próchnicy.

Winogrona i sok z winogron.
Dwie szklanki soku winogronowego dziennie redukują ilość odkładających się złogów cholesterolu, który nagromadzony może przyczynić się do chorób serca. Dowiedziono także właściwości przeciwnowotworowych resveratrolu, związku fitochemicznego zawartego w pestkach i skórce winogron czerwonych i zielonych. W celach leczniczych można sporządzać wyciągi z pestek winogron. Sok z czerwonych winogron zawiera duże ilości kwercetyny, flawonoidu, który zapobiega utlenianiu złego cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy.

Błonnik.
To naturalny składnik owoców, warzyw, nasion i zbóż, który zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie błonnika zapobiega zaparciom, chorobom przewodu pokarmowego i nowotworom. Błonnik zapobiega również wzrostowi cukru we krwi. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zaleca jedzenie 20-40 g błonnika dziennie (pięć kromek pełnoziarnistego pieczywa to 25 g błonnika). Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe, np. chleb razowy, pełnoziarniste kasze, płatki zbożowe i otręby. Dużą jego ilość zawierają nasiona roślin strączkowych oraz wszystkie warzywa i owoce (zwłaszcza porzeczki, maliny, jagody), a także ziemniaki. Wśród zalecanych przez dietetyków produktów królują płatki owsiane, które są bogate w błonnik rozpuszczalny - obniżający poziom cholesterolu we krwi i zmniejszający zagrożenie zawałem serca, a także błonnik nierozpuszczalny - wspomagający funkcje jelit. Uwaga, osoby odchudzające się: błonnik zwiększa objętość pokarmów, dzięki czemu dłużej czujemy się syte.

Tłuszcz rybny.
W Japonii i krajach basenu śródziemnomorskiego, gdzie każdy spożywa tygodniowo co najmniej jedną lub dwie porcje tłustych ryb morskich zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, jest mniejszy procent chorych na raka piersi i prostaty. Ostatnie badania wykazały też, że jedzenie 2,3 razy w tygodniu łososia, śledzia, sardynek czy makreli łagodzi dolegliwości towarzyszące reumatyzmowi.

Pomidory.
Ich czerwony barwnik, likopen jest silnym antyutleniaczem, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Nie jest produkowany przez organizm, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem. Szczególnie aktywny i najlepiej przyswajalny likopen znajduje się w pomidorach przetworzonych - koncentratach, ketchupach, zupach i sosach pomidorowych. Badania przeprowadzone wśród mężczyzn przez naukowców z Akademii Medycznej Na Harvardzie w USA dowiodły, że spożywanie przetworów pomidorowych częściej niż dwa razy na tydzień o 34% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego

Czosnek.
Spożywany codziennie obniża ciśnienie krwi, wpływa też na wzrost poziomu pozytywnego cholesterolu HDL i redukcję złego LDL. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Chroni także przed nowotworami, ponieważ zawiera dwusiarczek allilu, który zapobiega rozwojowi choroby. Swoje lecznicze właściwości czosnek zawdzięcza związkom siarki, które - niestety - decydują również o jego specyficznym, ostrym zapachu. Podczas gotowania czosnek traci większość zdrowotnych składników, ale zawarte w nim flawonoidy pozostają również w duszonym i gotowanym czosnku. Codziennie powinno się zjadać 1-2 ząbki czosnku.

Soja.
Właściwości ochronne soi przypisywane są działaniu występujących w niej fitoestrogenów. Mieszkańcy Japonii, których dieta obfituje w soję, znacznie rzadziej niż np. Europejczycy chorują na raka piersi i prostaty. Soja oraz produkty sojowe obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają chorobo, sercowo - naczyniowym. Łagodzą również objawy towarzyszące menopauzie. Lekarze zalecają dietę bogatą w tofu i mleko sojowe. Należy jednak unikać smażonego tofu, ponieważ wchłania duże ilości tłuszczu i bardzo podwyższa kaloryczność posiłku.

Oliwa z oliwek.
Jest źródłem przeciwutleniaczy i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Ostatnio odkryto, że oliwa z oliwek, stosowana w diecie regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Oliwa z oliwek dobroczynnie działa również na skórę. Smarowanie nią ciała nadaje mu ładny wygląd i chroni przed wysuszeniem.

Orzechy brazylijskie.
Zawierają selen, metal ciężki, który wspomaga działanie układu odpornościowego, zwłaszcza w połączeniu z witaminą E. Jeden orzech brazylijski zawiera dzienną dawkę selenu, który wraz z witaminami chroni układ odpornościowy.

Korzeń imbiru.
Zawiera ponad dziesięć składników antywirusowych, w tym kilka, zwalczających wirusy grypowe. Zawiera także elementy, które usuwają symptomy grypy - gorączkę i kaszel. Imbir, zwłaszcza świeżo starty, zapobiega rozwinięciu się infekcji.

Pieprz Cayenne.
Zawiera kapsaicynę, ostry olejek poprawia krążenie krwi i ma działanie udrażniające naczynia krwionośne. Pomaga też leczyć podrażnione błony śluzowe, powoduje ich osuszanie. Także chili zawiera kapsaicynę.



 www.fit.pl