
Warto je wprowadzić do diety osób cierpiących na: anemię, miażdżycę, zaparcia, podwyższone ciśnienie i nadciśnienie, stłuszczenie wątroby, rozchwianą gospodarkę lipidową, gdyż zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w regulowaniu gospodarki cholesterolowej i procesów enzymatycznych wątroby. Napar skórki wspomaga leczenie problemów żołądkowych i jelitowych, a także odrobacza. Maseczki z awokado, soku z cytryny i odrobiny oliwy z oliwek zbawiennie wpływają na kondycję naskórka.
Warto pamiętać, że idealne do spożycia są dojrzałe owoce, miękki miąższ – taki który daje się ładnie rozsmarować, do sałatek owoc może być odrobinę mniej dojrzały – tak żeby ładnie wyglądał w cienkim plasterku. Im owoc bardziej dojrzały, tym wyższy stosunek miąższu do wielkości pestki. Należy go spożyć jak najszybciej, nie obrabiać termicznie gdyż gorzknieje i traci NNKT, podawać skropiony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Posiłki z awokado:
- stosuj do smarowania pieczywa, zamiast margaryn rafinowanych i utwardzanych
- dodawaj do sałatek, sushi, koktajli
- pasta z awokado np. z jajkiem i czosnkiem
Ewa Wijatkowska
www.fit.pl