Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Dania dla dzieci powinny być różnorodne i ciekawie podane Dzięki bogactwu kolorów i kształtów na talerzu zachęcimy do poznawania nowych smaków nawet niejadka. Fantazyjnie podane podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią doskonale spełnią to zadanie, a przy okazji zasmakują również starszym domownikom
2020-11-18 00:00
Udostępnij
Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Podpłomyki z awokado i grillowaną cukinią

Składniki (4 porcje) :

Podpłomyki

150 g mąki pszennej + do podsypywania
125 ml gorącej wody Mama i ja
1/4 łyżeczki soli

Dodatki :

1 średnia cukinia
2 awokado
2 pomidory
1/2 średniej cebuli, np. czerwonej
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy bądź oleju
1 łyżka masła klarowanego
4 jajka
2 serki typu oscypek
sól, pieprz
garść ulubionych ziół (np. kolendra, natka pietruszki, bazylia, koperek)

Wykonanie

1. Przy pomocy widelca łączymy składniki na podpłomyki. Następnie ciasto wyrabiamy 1–2 minuty ręką, a następnie przykrywamy ściereczką.
2. Obrane awokado kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do awokado. Czosnek obieramy, ścieramy i wraz z oliwą lub olejem dokładamy do warzyw. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Oscypka kroimy w cienkie plasterki.
3. Ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich rozwałkowujemy, podsypując mąką, na bardzo cienkie placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki przez około 30 sekund z obu stron. Rozgrzewamy masło i smażymy jajka.

Podpłomyki podajemy z porcją salsy z awokado, z cukinią, jajkami, serem i ziołami.