O tym że jedzenie powinno być zdrowe i lekkostrawne wiedzą wszyscy. Niektórzy do tego dodają również estetyczne podanie ale jak tu błysnąc talentem kulinarnym podając schabowe lub pomidorową? Może sushi? Ok. Dla prawdziwych smakoszy i estetów jest coś specjalnego. Fusion food
fit.pl
2010-05-14 00:00
Udostępnij
Fusion food
Fusion food swoje początki i błyskawiczną karierę zawdzięcza amerykanom a konkretnie nowojorczykom. To właśnie oni na początku wieku oszaleli na tym właśnie punkcie. O co w skrócie chodzi? Mianowicie o to, by posiłek był nie tylko doskonale przyrządzony i smaczny, ale również co nie mniej ważne podany w sposób wyjątkowo estetyczny i oryginalny. Sama konstrukcja posiłków tez jest trendy. Zamiast zwykłej śmietany można użyć mleka kokosowego a cytrynę zastąpimy nowatorską trawą cytrynową. Decydując się na ten rodzaj kuchni, nie powinnismy się bać połaczeń sycylijskich pomidorów z chińskim makaronem. A może sushi po włosku? Składa się z ryżu do risotto, wołowiny, sałaty rucoli i parmezanu. Zrolowane na kształt sushi wygląda zupełnie jak ono, ale smakuje jak risotto.

Osobną sztuką jest samo podanie potrawy. Niektóre z kompozycji przypominają małe dzieła sztuki. Specjaliści potrafią nawet konkretną potrawę wystylizować spójnie z danym stylem sztuki np. art deco lub minimalizm.

www.fit.pl