GMO to skrót od angielskiego Genetically Modified Organisms czyli czegoś co zostało zmodyfikowane genetycznie. GMO to proces celowej medyczno – genetycznej ingerencji w organizm inny niż ludzki. Dany materiał genetyczny zostaje zmodyfikowany poprzez krzyżówki, lub rekombinacje inne niż zachodzące w naturze. Modyfikacje te mogą przebiegać na trzech poziomach: w procesie zmiany aktywności naturalnego genotypu; wprowadzeniu dodatkowych, skopiowanych genów właściwych dla organizmu; bądź tzw. organizm transgeniczny powstały poprzez dodanie genów innego gatunku/ organizmu.
GMO ma na celu zwiększenie produkcji danej substancji, która pochodzi z modyfikowanego organizmu, podnieść opłacalność produkcji, czy hodowli, lub uodpornić na choroby i przedłużyć przydatność do spożycia. Do grupy pospolicie modyfikowanych produktów zaliczają się: kukurydza, soja, ziemniaki, pomidory, bawełna, melony, tytoń, rzepak, czy buraki cukrowe. Kraje przodujące w produkcji żywność modyfikowanej to: USA, Kanada, Argentyna, Chile, Brazylia, RPA i Chiny.
Modyfikowane genetycznie są głównie rośliny mające duże znaczenie gospodarcze, zmiana genomu ma na celu nadanie im pożądanych przez człowieka cech, tj. większa trwałość, odporność na szkodniki, wirusy i grzyby, herbicydy (środki ochrony roślin), podniesienie ich cech jakościowych, np. lepszego smaku. Modyfikuje się także rośliny ozdobne, które dzięki temu są trwalsze, mają intensywniejszy kolor. Zmodyfikowane genetycznie zostało większość roślin mających znaczenia dla człowieka.
Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli - szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby.
Czy GMO rzeczywiście mogą być szkodliwe? W jaki sposób geny przeniesione z innych gatunków mogą nam zaszkodzić? Najpowszechniej wskazywanym zagrożeniem jest toksyczność nowego genu i jego produktów - białek, które mogą spowodować niezamierzone zmiany w procesach metabolicznych. Poprzez nadekspresję farmakologicznie aktywnych substancji nieznany jest ich wpływ na konkretny pokarm w porównaniu z niezmienionym. Nowe białka mogą również stać się potencjalnymi alergenami powodując uczulenia pokarmowe lub zaburzenia metabolizmu. Postaram się omówić każde z tych zagrożeń.
www.fit.pl