Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

Druga połowa lipca to czas, kiedy na okolicznych straganach ochoczo rozpychają się bób, fasolka szparagowa oraz kalafior. Warzywa te, nie dość, że pysznie smakują, to są również pełne wartości odżywczych, dlatego warto je jeść w sezonie jak najczęściej. Co smacznego można z nich przygotować? Poznaj przepisy na wyjątkowe dania
2020-07-28 00:00
Udostępnij
Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

Sezonowo znaczy zdrowo

Sezon na warzywa w pełni, dlatego grzechem byłoby z niego nie skorzystać. W ramach lekkiego obiadu, warto przygotować posiłki, które wzbogacą naszą dietę o cenne wartości odżywcze. Jeśli szukasz pysznych i lekkich dań na lato, które przyrządzisz w krótkim czasie, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na przysmaki z sezonowymi warzywami w roli głównej. Co powiesz na ziemianki z bobem i szynką, fasolkę szparagową z boczkiem i cukinią oraz pizzę na spodzie kalafiora? Przekonaj się, jak szybko możesz wyczarować apetyczne i lekkostrawne potrawy, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom i znikną ze stołu w kilka minut.

1. Ziemniaki z bobem i szynką

Składniki:

  • 200 g szynki soczystej z beczki
  • 200 g bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ser feta
  • świeża pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.

 

2. Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią

Składniki:

  • 120 g boczku z beczki JBB
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • potarty ser dojrzewający
  • sól i pieprz
  • olej


Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy. Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.

 

3. Pizza na spodzie z kalafiora

pizza


Składniki:

  • Boczek z beczki JBB
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory
  • ziarna słonecznika
  • parmezan
  • świeża bazylia

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Spód do pizzy:

  • kalafior (ok. 600 g)
  • 1 jajko
  • 20 dag sera żółtego (startego)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
 Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie rozdrabniamy w malakserze na bardzo drobno.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i dodajemy kalafior. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Ugotowany kalafior przekładamy na sito i studzimy. Wystudzony kalafior przekładamy do czystej ściereczki i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Do kalafiora dodajemy jajko oraz starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z kalafiora formujemy okrąg. Spód naszej pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Składniki na sos mieszamy razem i smarujemy spód pizzy. Układamy ulubione składniki, na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy kolejne 15 minut.