Sezonowo znaczy zdrowo
Sezon na warzywa w pełni, dlatego grzechem byłoby z niego nie skorzystać. W ramach lekkiego obiadu, warto przygotować posiłki, które wzbogacą naszą dietę o cenne wartości odżywcze. Jeśli szukasz pysznych i lekkich dań na lato, które przyrządzisz w krótkim czasie, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na przysmaki z sezonowymi warzywami w roli głównej. Co powiesz na ziemianki z bobem i szynką, fasolkę szparagową z boczkiem i cukinią oraz pizzę na spodzie kalafiora? Przekonaj się, jak szybko możesz wyczarować apetyczne i lekkostrawne potrawy, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom i znikną ze stołu w kilka minut.
1. Ziemniaki z bobem i szynką
Składniki:
- 200 g szynki soczystej z beczki
- 200 g bobu
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser feta
- świeża pietruszka
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.
2. Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią
Składniki:
- 120 g boczku z beczki JBB
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- potarty ser dojrzewający
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końcówki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Boczek kroimy w kostkę lub w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż cukinia zmięknie. Doprawiamy. Do boczku wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolkę i delikatnie mieszamy. Serwujemy ze startym serem i listkami świeżej bazylii.
3. Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
- Boczek z beczki JBB
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- ziarna słonecznika
- parmezan
- świeża bazylia
Sos do pizzy:
- 100 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Spód do pizzy:
- kalafior (ok. 600 g)
- 1 jajko
- 20 dag sera żółtego (startego)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie rozdrabniamy w malakserze na bardzo drobno.
W garnku zagotowujemy szklankę wody i dodajemy kalafior. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Ugotowany kalafior przekładamy na sito i studzimy. Wystudzony kalafior przekładamy do czystej ściereczki i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Do kalafiora dodajemy jajko oraz starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z kalafiora formujemy okrąg. Spód naszej pizzy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Składniki na sos mieszamy razem i smarujemy spód pizzy. Układamy ulubione składniki, na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy kolejne 15 minut.