1. Sałatka ze szparagami i grillowanym kurczakiem
-
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Pierś z kurczaka
- Liście sałaty mieszanej
- Pomidorki koktajlowe
- Serek feta
- Sos winegret (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda, sól i pieprz)
-
Sposób przygotowania:
- Oczyść szparagi i ugotuj je na parze przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
- Grilluj pierś z kurczaka, doprawiając ją ulubionymi przyprawami.
- Na talerzu ułóż liście sałaty, pokrojone pomidorki koktajlowe, grillowanego kurczaka i szparagi.
- Posyp serem fetą i polej sosem winegret.
2. Risotto ze szparagami
-
Składniki:
- Ryż arborio
- Bulion warzywny
- Biały wytrawny wino
- Pęczek szparagów
- Cebula
- Czosnek
- Parmezan
- Masło
-
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż cebulę i czosnek na maśle.
- Dodaj ryż i smaż, aż ziarna staną się szkliste.
- Stopniowo dodawaj bulion i wino, mieszając, aż ryż wchłonie płyny i będzie gotowy.
- W międzyczasie ugotuj szparagi na parze.
- Dodaj ugotowane szparagi do gotowego risotto, posyp parmezanem i podawaj.
3. Pieczony filet z łososia ze szparagami
-
Składniki:
- Filet z łososia
- Pęczek szparagów
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Na blasze do pieczenia ułóż filet z łososia.
- Wokół fileta ułóż umyte i oczyszczone szparagi.
- Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie dobrze przypieczony, a szparagi miękkie.
4. Zupa krem z zielonych szparagów
-
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Cebula
- Czosnek
- Bulion warzywny
- Śmietana kremówka
- Masło
- Sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone szparagi (pozbawione zdrewniałych końcówek) i smaż przez kilka minut.
- Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż szparagi będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Szparagi w bułce tartej
-
Składniki:
- Pęczek szparagów
- Jajko
- Bułka tarta
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Obierz szparagi i ugotuj je na parze przez 5-7 minut, aż będą miękkie.
- W misce roztrzep jajko.
- W drugiej misce umieść bułkę tartar.
- Zamocz gotowane szparagi w jajku, a następnie obtocz je w bułce tartar.
- Usmaż szparagi na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż będą chrupiące.
Szparagi są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w różnorodnych daniach. Dodając je do swojej diety, nie tylko cieszysz się ich wyjątkowym smakiem, ale także korzystasz z ich licznych zalet zdrowotnych.