Niektóre z religii narzucają wiernym pewien sposób odżywiania. Judaiści jedzą koszerne potrawy, katolicy unikają mięsa w okresie postu, a muzułmanie stosują określoną w prawie religijnym dietę halal.
Potrawy zakazane w kodeksie muzułmańskim to haraam. Są to między innymi mięsa ze zwierząt, które nie były zabite przez innego muzułmanina lub padły z powodu choroby, wyroby ze zwierząt mięsożernych oraz wieprzowiny. Islam zakazuje także picia alkoholu.
Mogłoby się wydawać, że stosując dietę halal jesteśmy skazani na wegetarianizm. Nic bardziej błędnego. Halal zezwala na spożywanie mięsa ryb, drobiu, baraniny i wołowiny, o ile tylko zachowane są pewne religijne zasady.
Nawet jeśli z religią wschodu nie mamy nic wspólnego, to warto wypróbować tamtejszą dietę. Choćby ze względów zdrowotnych.
Jedz zdrowo
Chapaty (rodzaj placuszka wypiekanego z pełnoziarnistej mąki pszennej) i ryż to podstawa diety muzułmanów. Są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Spożywanie pełnoziarnistych produktów zmniejsza ryzyko zachorowań na raka i choroby układu sercowo – naczyniowego. Placki z maki pszennej z warzywnym nadzieniem są źródłem protein i błonnika.
Sięgając po ryż wybierz jego brązową odmianę. Dzięki temu unikniesz drastycznego skoku poziomu cukru we krwi. Ciemny ryż to doskonałe paliwo energetyczne dla osób aktywnych fizycznie.
Korzyści z przypraw
Muzułmanie nie stronią od ostrych przypraw. Najbardziej popularna jest oczywiście curry, która wpływa korzystnie na zdrowie wyznawców islamu. Kurkuma (podstawowy składnik proszku curry) jest bogaty w przeciwutleniacze, może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, chorób serca i artretyzmu.
Spożycie ostrych przypraw ma jeszcze jedną zaletę. Kapsiacyna (odpowiada za ostry smak) pomaga zmniejszyć apetyt oraz przyśpiesza przemianę materii. Jeśli kochasz ostre potrawy, to kolejny argument przemawiający za przetestowaniem diety halal.
[-------]
Porcje, porcyjki
Dieta halal sprzyja zdrowemu odżywianiu. Ważne, aby dostarczyć odpowiedniej dla swojej wagi ilości pokarmu. Np. mężczyzna ważący 75 kg potrzebuje dziennie od 2800 do 3200 kalorii. Statystycznie na każdy kilogram masy powinno spożywać się 1g protein. Doskonałym ich źródłem są fasola, orzechy, jajka, ser i mleko (jedna szklanka to ok 8 g protein).
Odchudzanie na diecie muzułmańskiej
Do przygotowania potraw halal nie wolno używać wieprzowiny. O winie do kolacji także trzeba zapomnieć |
Upewnij się, że dostarczasz swojemu organizmowi kompleksowych posiłków, a nie tylko bomby węglowodanowej. Smaż swoje potrawy na oliwie z oliwek lub oleju canola. Oba są akceptowane przez restrykcyjne islamskie prawo.
To proste
Stosowanie diety halal wcale nie wymaga znajomości Koranu. Wbrew pozorom, to prosty plan żywieniowy, który zapewnia zdrowie wyznawcom islamu. Może i dla nas okaże się łaskawy.
www.fit.pl