Właściwości zdrowotne cukinii
Cukinia do odmiana kabaczka, jaka została wyselekcjonowana już w XIX wieku. Można używać tych dwóch określeń zamiennie, niemniej warto mieć w pamięci, iż mianem cukinii określa się młode warzywo o kolorze zielonym lub żółtym, zaś kabaczek to po prostu większa cukinia w kolorze blado-zielonym. Najwięcej cukinii uprawia się w Hiszpanii, we Włoszech i w Holandii.
Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B. Zawiera cenny dla przyszłych mam kwas foliowy, witaminę B1, B2, B5 i B12, cynk, żelazo, potas, miedź, magnes, witaminę C oraz A i K. Dzięki zawartości błonnika nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także wpływa na pracę jelit i całego układu pokarmowego. W 100 gramach cukinii znajduje się tylko 17 kcal. i 1.21. g. białka, to warzywo i niskim indeksie glikemicznym (15), dlatego mogą po nią sięgać osoby z cukrzycą oraz te dbające o smukłą sylwetkę. Warto mieć w pamięci, iż cukinia nie posiada zdolności kumulacji metali ciężkich, dlatego można ją bez obaw podawać małym dzieciom. Warzywo należy przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni.
Prosto z Włoch – cukinia na słodko!
Świeża cukinia serwowana z migdałami oraz oryginalnym włoskim serem stanowi idealną przystawkę do dań z grilla lub jako samodzielne, lekkostrawne i jednocześnie niskokaloryczne danie. Osoby dbające o sylwetkę mogą zastąpić ser kawałkami tofu lub małymi kotlecikami z soi lub soczewicy. We Włoszech jada się także kwiaty cukinii – u nas niestety nie są dostępne te kwitnące odmiany warzywa.
Składniki: 5 cukinii, 60ml oliwy z oliwek, 30 gram migdałów w płatkach, kawałek ser pecorino Romano, sól morska oraz świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Każdą z cukinii należy obrać, odciąć końce i pokroić wzdłuż na plasterki o grubości 3mm, a następnie prze4kroić na pół. Oliwę z oliwek podzielić na dwie porcje – pierwszą należy wykorzystać do przygotowania prażonych migdałów na patelni (piec je około 2-3minut, aż będą delikatnie brązowe), zaś drugą dodać do cukinii i usmaży na drugiej patelni przez około 30 sekund. Całość doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć cukinię, posypać startym na tarce serem pecorino Romano oraz obficie posypać migdałami.
Polski smakołyk na słodko i słono
Cukinię można przygotować na kilka sposobów, nasi rodacy najchętniej wykorzystują ją do zrobienia placków, jako składnik leczo i ratatouille, zup-kremów oraz panierowaną w cieście naleśnikowym lub bułce tartej. W programach kulinarnych często wykorzystuje się ją jako zamiennik makaronu oraz piecze w piekarniku z wydrążonym środkiem nadzianym różnymi rodzajami mięs i z sosem beszamelowym. Cukinia często gości na grillu oraz jako jeden z dodatków do sałatki warzywnej podawanej do grillowanych dań. Jednak prawdziwym hitem jest kabaczkowa zapiekanka. Zapiekanka z cukinii jest sycąca i przy tym lekkostrawna, dlatego mogą po nią sięgać osoby dbające o linię oraz cukrzycy. Przepis oraz dokładny sposób wykonania dania znajdziecie na stronie https://www.makro.pl/food-lovers/zapiekanka-z-cukinii. Cukinię o wiele rzadziej wykorzystuje się do przygotowywania słodkich ciast i jako dodatek do deserów. W sieci można znaleźć przepisy na cukinię w słodkiej zalewie oraz w sosie cynamonowo-miodowym.
Turecki przysmak – placuszki z cukinii
W przeciwieństwie do naszym rodzinnych obyczajów serowania placków na ciepło, w Turcji podaje się je w temperaturze pokojowej z sosem tzatziki (jogurtowo-ogórkowym). Wedle tradycji placuszki z cukinii podaje się jako dodatek do meze, czyli tak zwanego jedzenia przed jedzeniem. Meze to lekkie przekąski serwowane na małych talerzykach, wśród których prócz placuszków znajduje się często falafel, dolma i różnorodne dipy.
Składniki: 5 cukinii, 25dag sera feta lub ricotta, 6 cebulek dymek, 15 gram koperku, 10 gram pietruszki, 10 gram mięty, 4 jajka, 1 szklanka mąki typu 500, olej do smażenia, sól i pieprz.
Przygotowanie: Cukinię należy obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach, włożyć do durszlaka, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie należy odsączyć ją z wody, najlepiej używając do tego ściereczki i przełożyć do miski. Dodać pokruszony drobno ser feta (opcjonalnie ricottę), posiekaną w drobną kostkę cebulkę, pietruszkę, miętę oraz koperek, jajka i mąkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem, bardzo dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, należy dodać więcej mąki. Placuszki z cukinii smaży się na głębokim oleju (około 6-8mm wysokości) po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie wykłada na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do smażenia najlepiej użyć oleju arachidowego o delikatnym, słodkim posmaku.