
Wigilijna wieczerza pod względem żywieniowym ma dwa oblicza. Na pewno jest bardzo urozmaicona i… bardzo zdrowa. Wigilijne menu to „najzdrowszy posiłek w ciągu roku”. Oczywiście ilość potraw, która pojawia się na stole, jest zbyt pokaźna, ale poszczególne elementy tego zestawu są dla nas naprawdę dobre. Zawierają bogactwo składników odżywczych – na przykład w rybach znajdziemy dużo dobroczynnych kwasów tłuszczowych, w kompocie z suszu wartościowy błonnik, a barszcz czerwony to pokaźny zbiór witaminy PP.
Niestety – bogactwo polskiej kuchni sprzyja zbyt łakomemu jedzeniu, a ze względu na późną porę również przejadaniu się na wieczór. Często jest tak, że 24 grudnia z niecierpliwością „wyczekujemy” świątecznych potraw i chcąc mieć na nie odpowiednio dużo „miejsca w brzuchu” głodzimy się cały dzień – by potem pochłonąć tyle, ile damy radę. Taki proceder po prostu musi skończyć się fajerwerkami i to nie noworocznymi, a żołądkowymi. Jeszcze tego samego wieczoru – podkreśla Agnieszka Piskała, Specjalista ds. żywienia firmy Nestlé Polska S.A.
Jak można zniwelować efekt przejedzenia?
Jeśli szklankę wody wypijemy przed jedzeniem wówczas woda wypełni żołądek. Wtedy zjemy mniej, a więc zabezpieczymy się przed efektem przejedzenia. Po posiłku szklanka ciepłej wody może przyniesie ulgę, ponieważ rozluźni żołądek i przyspieszy trawienie. Dobrym rozwiązaniem jest również picie ciepłej, gorzkiej herbaty, naparu z mięty czy rumianku. Można również iść na spacer na świeżym powietrzu i przy okazji ulepić bałwana.
[-------]
Jak nie przytyć w święta
Od jednorazowego obżarstwa raczej się nie tyje, choć w trosce o dobre samopoczucie, nie powinniśmy się ważyć w okresie wigilijnym. Osoby,

Wiele potraw, które podajemy na wigilijnym stole można zrobić w wersji bardziej lekkiej np. pierogi podawać z wody, a nie smażone, śledzie w octowych i korzennych zalewach będą mniej kaloryczne niż w oleju. Zupę grzybową możemy zaś zabielić śmietaną jogurtową a niekoniecznie kremówką. Niestety takie produkty jak kapusta z grochem czy potrawy z makiem – kutia, makowiec same w sobie są ciężkie i trudno je jakoś „odchudzić”. Tutaj więc pozostaje tylko… umiar.
Jak smacznie i zdrowo przygotować kolację wigilijną?
1. Zaplanujmy na świątecznym stole jak najwięcej potraw z ryb. W ciągu roku nie zawsze mamy czas, aby je jeść, a święta są ku temu dobrą okazją. Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są oczywiście ryby w galarecie i ryba po grecku. Śmiało można więc zrezygnować ze smażonej.
2. Spośród świątecznych ciast na zakończenie Wigilii wybierzmy aromatyczny piernik – zawarte w nim przyprawy przyspieszają trawienie, a ich piękny korzenny zapach podkreśli atmosferę świąt.
3. Nie żałujmy sobie tradycyjnego kompotu z suszu – zawiera dużo cennego błonnika, który znosi skutki nadmiernego apetytu.
4. Osoby o wrażliwym żołądku powinny pomyśleć o zastąpieniu ciężkostrawnych pierogów z kapustą tymi z makiem lub z soczewicą.
5. Zamiast kremowej zupy grzybowej, po której w żołądku nie będzie już miejsca na nic innego, przygotujmy delikatny czerwony barszczyk, zupę migdałową.
6. Starajmy się przygotowywać potrawy wigilijne w niewielkich ilościach, tak, aby nie jeść ich przez kolejne dni – sylwestrowa kreacja nie jest przecież z gumy…
7. Pamiętajmy, że nawet najskromniejsza kolacja spożyta w miłej i ciepłej rodzinnej atmosferze, przyniesie nam najwięcej radości i zdrowia.
Pamiętajmy, że podczas świąt najważniejsze są spotkania rodzinne. Pyszne jedzenie powinno być jedynie dodatkiem do czasu magicznych chwil, a nie ich myślą przewodnią.
Czytaj więcej:
www.fit.pl