Możemy wyróżnić pięć grup kolorystycznych warzyw i owoców, które dzięki zróżnicowanej zawartości wspomagają nasz organizm, odporność, skórę, włosy czy paznokcie. Najlepiej spożywać codziennie co najmniej jedną pozycję z każdej grupy, aby zapewnić sobie porcję zdrowia.
Potęga czerwieni
Pomidory, buraki, czerwona kapusta czy papryka zawierają witaminy A i E, a także potas i likopen, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie. Mają także działanie przeciwrakowe. Co więcej, zawarty w czerwonych warzywach potas pomaga obniżyć ciśnienie i wpływa zbawiennie na układ krwionośny oraz serce. Dobrym sposobem na przedłużenie młodości będzie wiosenna zupa - krem ze świeżych pomidorów. Najszybciej przygotujemy go w wielofunkcyjnym urządzeniu, które zblenduje i przygotuje danie za nas. Cały proces będzie jeszcze łatwiejszy, jeśli wybierzemy funkcję gotowania z ustawieniami - korzystając z dołączonego do urządzenia nośnika przepisów wybieramy gotową recepturę na danie. Na ekranie dotykowym wyświetlane są instrukcje dla każdego etapu przepisu. Naszym zadaniem jest jedynie podążać za wskazówkami i w odpowiednim czasie dodawać poszczególne składniki potrawy, a Thermomix® będzie regulował czas i temperaturę.
Gramy w zielone
Zielone warzywa, takie jak brokuły, szpinak czy sałata wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. To za sprawą chlorofilu, który również dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych oraz leczenie anemii. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, zielone warzywa i owoce szczególnie polecane są kobietom spodziewającym się dziecka lub planującym ciążę. Koktajl na bazie pełnej żelaza natki pietruszki, cytryny i szpinaku w pełni zaspokoi dziennie zapotrzebowanie na te substancje. Warto przyrządzić większą porcję napoju i poczęstować nim całą rodzinę. Umożliwi to Thermomix®, który w parę sekund zmiksuje wszystkie składniki, a dzięki naczyniu o pojemności 2,2 l zdrowego koktajlu wystarczy dla wszystkim domowników.
Odporność pod znakiem bieli
Białe warzywa, choć nie kuszą atrakcyjną barwą i charakteryzują się ostrym smakiem i zapachem, posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cebula, czosnek czy chrzan wzmacniają odporność organizmu, często są nawet określane mianem naturalnych antybiotyków. Wczesną wiosną nietrudno o przeziębienie, a przygotowanie np. masła czosnkowego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dobrym pomysłem jest także upieczenie własnego pieczywa z dodatkiem czosnku. Niezastąpiony wówczas będzie Thermomix®, który nie tylko odważy składniki, ale wyrobi ciasto, a to już połowa sukcesu. Dzięki pozostałym, rewelacyjnym funkcjom tego urządzenia nawet siekanie cebuli już nigdy więcej nie doprowadzi nas do łez.
Pozostałe też zdrowe
Warzywa i owoce o barwie żółtej i pomarańczowej, jak np. cytryna czy marchew, zawierają witaminę A oraz C, pomagają dbać o skórę, włosy, paznokcie oraz wzrok. Natomiast warzywa ciemnofioletowe są bogate
w przeciwutleniacze – antocyjanozydy, wspierające m.in. układ pokarmowy i moczowy.
Każdego roku po zimie nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii. Na szczęście możemy liczyć na wsparcie ze strony natury, która wraz z nadejściem wiosny obdarowuje nas świeżą porcją warzyw i pierwszych owoców. Przepisów na kolorowe potrawy jest wiele, a jeśli zabraknie nam pomysłów i czasu możemy sięgnąć po innowacyjne wsparcie – wszechstronne urządzenie Thermomix®. Zastępuje ono wiele urządzeń kuchennych, a poprzez redukcję czasu gotowania oszczędza energię i nasze pieniądze.
Jak wybierać wiosenne warzywa?
Wiosna to czas, kiedy warto zmienić sposób odżywiania, a dostęp do świeżych warzyw bardzo nam to ułatwi. Jednak na jakie się zdecydować? Jak się okazuje, najlepszym sposobem jest dobór warzyw ze względu na ich… kolor. Wydaje się to dość ekscentryczne, jednak w tym szaleństwie jest metoda. Wiedzieliście, że to od barwy danego warzywa w dużej mierze zależy, jakie witaminy i składniki mineralne w nim znajdziemy?