Dieta może okazać się najlepszym lekiem przeciwbólowym. Niektóre produkty mogą łagodzić np. dolegliwości reumatyczne.
fit.pl
2009-05-27 00:00
Udostępnij
Jedzenie, które leczy ból
Dieta może okazać się najlepszym lekiem przeciwbólowym. Niektóre produkty – np. ryby, warzywa i owoce – mogą łagodzić choćby dolegliwości reumatyczne. Właściwie dobrana dieta wspomoże leczenie farmakologiczne i w efekcie uśmierzy ból.
Jeśli nie możesz poradzić sobie z dolegliwościami reumatycznymi, a nie chcesz brać niszczących wątrobę coraz silniejszych leków, zmień swój sposób odżywiania. Wiele produktów, a głównie są to ryby, warzywa i owoce, działa wspomagająco przy leczeniu stanów zapalnych, które ograniczają sprawność stawów. Codziennie ich spożywanie zapobiegnie postępowaniu choroby i złagodzi objawy. Taka dieta działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza obrzęki i leczy nerwobóle. Listę wskazanych produktów warto uzupełnić także o zioła i przyprawy, które również korzystnie wpływają i usprawniają przemianę materii.


Świeże warzywa i owoce – stanowią najliczniejszą grupę sprzymierzeńców w walce z bólem, dzięki czemu codzienne menu nie będzie monotonne. Cierpiący na schorzenia reumatyczne powinni jeść marchewkę, dynię, rzodkiewki, sałatę, kapustę, ogórki, brokuły, buraki i rośliny strączkowe. Z owoców mogą wybierać borówki, żurawinę, ciemne winogrona, jagody, jabłka, porzeczki, agrest, jagody, i cytrusy. Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw gotowanych i surowych.


Ryby morskie, takie jak tuńczyki, śledzie, makrele, dorsze dostarczają organizmowi jodu, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także bogatym źródłem witaminy E. Przy reumatyzmie lekarze zalecają jeść ryby raz dziennie, a ich porcja nie powinna być mniejsza niż 150 g.


Zioła i przyprawy – używaj przede wszystkim kurkumy, cynamonu i imbiru, które wykazują właściwości przeciwzapalne i zapobiegają sztywności stawów.


Z czego zrezygnować? Wyeliminuj ze swojego codziennego menu produkty, które nasilają objawy i nasilają ból. W tej grupie znajdują się:

  • jaja
  • czerwone mięso
  • konserwy
  • tłusty nabiał
  • smażone mięso
  • mocna herbata i kawa
  • margaryna roślinna
  • produkty zbożowe
  • ryż
  • ziemniaki
  • pomidory
  • alkohol
  • cukier
  • sól
  • czekolada
















www.fit.pl