Jeśli nie możesz poradzić sobie z dolegliwościami reumatycznymi, a nie chcesz brać niszczących wątrobę coraz silniejszych leków, zmień swój sposób odżywiania. Wiele produktów, a głównie są to ryby, warzywa i owoce, działa wspomagająco przy leczeniu stanów zapalnych, które ograniczają sprawność stawów. Codziennie ich spożywanie zapobiegnie postępowaniu choroby i złagodzi objawy. Taka dieta działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza obrzęki i leczy nerwobóle. Listę wskazanych produktów warto uzupełnić także o zioła i przyprawy, które również korzystnie wpływają i usprawniają przemianę materii.
Świeże warzywa i owoce – stanowią najliczniejszą grupę sprzymierzeńców w walce z bólem, dzięki czemu codzienne menu nie będzie monotonne. Cierpiący na schorzenia reumatyczne powinni jeść marchewkę, dynię, rzodkiewki, sałatę, kapustę, ogórki, brokuły, buraki i rośliny strączkowe. Z owoców mogą wybierać borówki, żurawinę, ciemne winogrona, jagody, jabłka, porzeczki, agrest, jagody, i cytrusy. Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw gotowanych i surowych.
Ryby morskie, takie jak tuńczyki, śledzie, makrele, dorsze dostarczają organizmowi jodu, wapnia oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także bogatym źródłem witaminy E. Przy reumatyzmie lekarze zalecają jeść ryby raz dziennie, a ich porcja nie powinna być mniejsza niż 150 g.
Zioła i przyprawy – używaj przede wszystkim kurkumy, cynamonu i imbiru, które wykazują właściwości przeciwzapalne i zapobiegają sztywności stawów.
Z czego zrezygnować? Wyeliminuj ze swojego codziennego menu produkty, które nasilają objawy i nasilają ból. W tej grupie znajdują się:
- jaja
- czerwone mięso
- konserwy
- tłusty nabiał
- smażone mięso
- mocna herbata i kawa
- margaryna roślinna
- produkty zbożowe
- ryż
- ziemniaki
- pomidory
- alkohol
- cukier
- sól
- czekolada