Witaminy są niezwykle ważnymi związkami, biorącymi udział w przemianach metabolicznych. Mają również wpływ na nasz układ krążenia, nerwowy, hormonalny i odpornościowy.
Jesień to prawdziwy sprawdzian dla naszej odporności. Żyjemy w przegrzanych mieszkaniach, podróżujemy autobusami, w których roi się od bakterii i wirusów. Potrzeba nam zwiększonej dawki witamin. W okresie jesieni spożywamy małą ilość owoców i warzyw, które są nieograniczonym źródłem witamin.
Niedobór witamin nie wiąże się początkowo z żadnymi konsekwencjami - nie otrzymujemy od naszego ciała sygnału ostrzegawczego, by uzupełnić brakujące składniki. Organizm zaczyna przypominać o sobie dopiero w chwili, gdy od dłuższego czasu brakuje mu składników odżywczych, a dieta jest zbyt uboga.
W trakcie jesieni najbardziej jesteśmy narażeni na brak witamin A, B6, C, E. W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć probiotyków, które w naturalny sposób zwiększają odporność organizmu. Szare i krótkie jesienne dni sprzyjają niedoborom witaminy D. Z tego względu jesienią i zimą konieczne jest dostarczanie jej odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Wskazane jest picie mleka i spożywanie jego przetworów, jedzenie ryb morskich oraz jak najczęstsze przebywanie na świeżym powietrzu. Witamina D ma bowiem wpływ nie tylko na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci i dorosłych, na ich odpowiednią gęstość, ale i na stan naszego uzębienia. Jej obecność we krwi wpływa korzystnie na system nerwowy, a więc również na skurcze mięśni, a nawet serca, gdyż odpowiednia ilość wapnia umożliwia sprawne przewodzenie impulsów nerwowych.
Idealną jesienną dietą byłaby ta, w której nie brakuje białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Pamiętajmy, że spożywanie w nadmiarze tłuszczy obniża naszą odporność. Natomiast cukry działają negatywnie na białe krwinki, których zadaniem jest obrona nas przed infekcjami. Cukry dodatkowo rozleniwiają i powodują senność.
Warto do swojej diety wprowadzić białko, które znajdziemy między innymi w: mięsie drobiowym, rybach, serach, jajkach. Witaminy i składniki mineralne znajdziemy w warzywach i owocach. Świeże owoce i warzywa są trudniej dostępne, ale nie warto z tego powodu rozpaczać. Jesienią mamy nieskończoną ilość jabłek i kapusty, a w spiżarni królują smaczne przetwory.
Jesienią dobrze jest uzupełnić swoją dietę o witaminę C, która znajduje się w takich warzywach jak: papryka, szpinak, pomidory, brokuły, kalafior. Owoce bogate w tą witaminę to przede wszystkim cytrusy. Dzięki niej złagodzimy przebieg infekcji. Witamina C zwiększa też przyswajanie żelaza, pierwiastka odpowiedzialnego za procesy krwiotwórcze, odżywiające organizm.
Osłabiony organizm potrzebuje cynku, którego niedobór wpływa na uczucie zmęczenia, brak apetytu, apatię. Cynk znajdziesz w chudym mięsie, owocach morza, rybach, zielonym groszku, pestkach dyni i słonecznika, nasionach roślin strączkowych.
Duże znaczenie w naszej diecie ma magnez, łagodzący stres, a także wpływający na naszą koncentrację. Znajdziemy go w orzechach, migdałach, wyrobach czekoladowych. Jedząc produkty bogate w magnez łatwiej pokonamy zmęczenie i oznaki depresji jesienno-zimowej.
Dobrym nawykiem, który możemy stosować przez cały rok jest spożywanie miodu. Każdy rodzaj miodu ma określone właściwości, jednak w okresie jesienno-zimowym szczególnie zalecane jest korzystanie z najbardziej dostępnego miodu wielokwiatowego. Wzmacnia on naszą odporność, poprawia nastrój, jest pomocny przy przeziębieniach. Jeśli często dotykają nas choroby dróg oddechowych, warto sięgnąć po miód spadziowy, który pomaga przy tego typu infekcjach.
www.fit.pl