fit.pl mobile logo

Kalarepa – siostra kapusty

Jest warzywem pospolitym, ale trochę zapomnianych. Nie każdy zna jej smak, nie każdy wie jak się ją jada i przyrządza. Jakie argumenty przemawiają za tym, by się do niej przekonać?  
Kalarepa jest jedną z wielu odmian kapusty warzywnej. Może mieć kolor zielony lub fioletowy. Kalarepy z zieloną skórką są popularniejsze, te o fioletowej barwie rzadziej spotyka się w sklepach, choć można je wykorzystać nie tylko do celów kulinarnych, ale i dekoracyjnych.

Co można zjeść?

Do jadalnych części kalarepy zalicza się zgrubiałą, mięsistą łodygę (bulwę) oraz młode liście. Bulwa z wyglądu przypomina rzepę, jej konsystencja jest chrupka, a w smaku zbliżona jest do głąbu kapuścianego – delikatna, słodkawa i soczysta. Smak kalarepek z zieloną skórką jest łagodniejszy, tych fioletowych o większej zawartości glukozynolanów – nieco bardziej wyrazisty.

Na zimno i na ciepło

Młoda kalarepa najlepiej smakuje jedzona na surowo, bez dodatków, w formie przekąski. Można ją również wykorzystać do przyrządzania surówek. Starsza kalarepa, która jest zwykle twardsza, lepiej sprawdza się w daniach wymagających obróbki termicznej. Kalarepę można gotować, dusić, smażyć oraz piec. Z powodzeniem może być ona głównym składnikiem warzywnej zupy, gulaszu oraz zapiekanki. Z racji swojego kolistego kształtu nadaje się także do faszerowania. Aby podczas pieczenia kalarepa nadmiernie nie wyschła, warto wcześniej posmarować ją oliwą lub zalać sosem (np. pomidorowym) czy chociażby bulionem. Liście kalarepy są mało popularnym surowcem kulinarnym, tymczasem można je dodać do sałaty lub zupy.

Co zawiera?

Kalarepa dostarcza bardzo mało kalorii – jedna średniej wielkości bulwa (200 g) to niecałe 60 kcal. Podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, kalarepa jest bogatym źródłem potasu i witaminy C. Poza tym dostarcza wapnia, żelaza, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz luteoliny i kemferolu – związków polifenolowych hamujących powstawanie stanów zapalnych. Warto mieć na względzie, że wyrzucane zwykle liście kalarepy są w porównaniu z bulwą zdecydowanie bardziej zasobne w składniki odżywcze, zwłaszcza w białko, wapń oraz witaminę C.

Jak wybierać i przechowywać?

Sezon na kalarepę trwa od maja do końca listopada, ale dostępna jest ona również zimą. Podczas zakupów należy zwracać uwagę na wygląd bulwy oraz listków. Liście świeżej kalarepy są jędrne i mają ładny, dość intensywny zielony kolor. Bulwa natomiast powinna być twarda i niepomarszczona. Do spożywania na surowo poleca się mniejsze sztuki (są zwykle mniej łykowate), natomiast do faszerowania zdecydowanie lepsze są te większe. Podobnie jak kapusta, kalarepa jest warzywem trwałym. Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni. Kalarepa pokrojona na mniejsze kawałki nadaje się też do mrożenia. W takim stanie można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl