Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców to zdecydowanie najprostsza i najsmaczniejsza metoda sprzyjająca trosce o nasze zdrowie. Nie wymaga ona również szczególnego wysiłku – wystarczy codzienne posiłki wzbogacić o produkty, pełniące rolę naturalnych suplementów. A efekty? Zahamowanie rozwoju chorób, ulga dla opuchniętych nóg, spowolnienie procesów starzenia czy zapobieganie miażdżycy.
Warzywa i owoce są nie tylko źródłem cennych witamin oraz składników mineralnych. Są również nieocenionym elementem profilaktyki zdrowotnej: pomagają między innymi neutralizować wolne rodniki, niwelować zatrzymywanie wody w organizmie oraz działają antybakteryjnie.
Skutecznie zapobiegać rozwojowi chorób
Powstawanie wolnych rodników w organizmie jest naturalną konsekwencją procesów metabolicznych. Jednak ich nadmierne nagromadzenie sprzyja rozwojowi wielu chorób oraz przyspiesza proces starzenia się. Spożywając warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi przeciwutleniaczy, które minimalizują negatywne skutki działania wolnych rodników. Aby zatem skutecznie zapobiegać rozwojowi chorób, a przy okazji uniknąć przedwczesnych zmarszczek, warto sięgać po produkty bogate w witaminę C (kalafior, kalarepa, kapusta, papryka, pomidory, porzeczki, agrest) i witaminę E (sałata, natka pietruszki, kukurydza) oraz beta karoten (marchew, fasolka szparagowa, morele, brzoskwinie).
Niwelować opuchliznę
Jedną z przyczyn zatrzymywania wody w organizmie jest niedostateczne spożycie wody. Wówczas organizm odkłada wodę w komórkach, by zabezpieczyć się przed odwodnieniem, co skutkuje opuchnięciami (np. kostek). Aby tego uniknąć niezbędne jest picie płynów oraz włączenie do diety warzyw i owoców, składających się w 80-90% z wody. Zawierają one również potas, który polepsza krążenie krwi i limfy. Szczególnie działanie wykazują tu ziemniaki, ogórek, koperek i pietruszka (zarówno korzeń, jak i natka).
Zwalczać bakterie i toksyny
W profilaktyce zdrowotnej istotne jest zapobieganie rozprzestrzeniania się bakterii chorobotwórczych w organizmie. Wyjątkowo pomocna jest tu betanina – barwnik buraków. Substancja ta może przenikać do wnętrza bakterii, hamując ich rozwój i wprowadzając je w stan „zastoju”. Z kolei pektyny, zawarte w jabłkach, marchwi i owocach jagodowych, neutralizują substancje toksyczne i wiążą metale ciężkie (kobalt i ołów). Ta rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika reguluje również perystaltykę jelit i zapobiega miażdżycy.
– Walory zdrowotne owoców i warzyw są nieocenione. Pomagają walczyć z chorobami, polepszają samopoczucie – mówi Agnieszka Falba, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjator ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. – Warto też podkreślić pozostałe atuty tych produktów, przede wszystkim smak czy niską zawartość kalorii (11-145 kcal/100g) – dodaje.