Arbuzy rewelacyjnie smakują zwłaszcza w letnie dni, są również zdrową propozycją przekąski zastępującej słodycze chipsów. Występuje w wielu odmianach arbuzów: czerwone, żółte, mini z pestkami i bez. Walory smakowe a przede wszystkim właściwości zdrowotne sprawiają, że spożywanie arbuza ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszych organizmu.
fit.pl
2016-08-24 00:00
Udostępnij
Smacznie i zdrowo - arbuzy
Antyoksydanty
Arbuz zawiera w sobie niezwykle ważne dla nas antyoksydanty. Do najważniejszych należą likopen i beta karoten. Głównym zadaniem tych substancji jest zdolność do neutralizacji wolnych rodników, które przyczyniają się do utleniania cholesterolu, powodując szybsze odkładanie się go na ściankach żył, co w konsekwencji prowadzi do chorób serca i zawału. Złemu cholesterolowi przeciwdziałają również zawarte w arbuzie witamina C, karotenoidy i potas.

Potas i magnez
Arbuz poza dużą ilością antyoksydantów zwiera również potas i magnez, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo potas ma dobroczynny wpływ na proces oczyszczanie nerek z wielu szkodliwych substancji, usuwa również kwas moczowy z krwi zmniejszając tym samym możliwość uszkodzenia nerek oraz powstawanie kamieni nerkowych. Ponadto potas i magnez, jak również arginina zawarte w arbuzie mają znakomity wpływ na pracę insuliny, jej poziom i działanie na cukier, dzięki czemu diabetycy mogą bez obaw jeść ten owoc. Duża zawartość wody w arbuzie sprzyja aktywniej pracy nerek, dzięki czemu są one regularnie oczyszczane. Woda, która stanowi aż 99 procent składu arbuza ma też duże znaczenie w redukowaniu pragnienia, jak również w obniżaniu temperatury ciała.

Pestki
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości pestek arbuza, które znacząca większość z nas wyrzuca. Gorzkie w smaku pestki są źródłem wielu substancji i mikroelementów pozytywnie wypływających na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a ostatnie badania naukowców dowodzą, że zawarte w pestkach arbuza witaminy i minerały mają znaczący wpływ na proces leczenie bardzo poważnych i groźnych dla życia ludzkiego chorób. Pestki arbuza w świetle dotychczasowych badań pomagają w leczeniu takich schorzeń jak: infekcje grzybicze, bakteryjne oraz choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego a regularne spożycie pestek arbuza może przyczynić się do wyleczenia wrzodów żołądka. To co jest istotne w przypadku spożywania pestek, ich jedzenie nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych. Do prozdrowotnych właściwości pestek arbuza należy działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dodatkowo nasiona arbuza pomagają w rozwiązaniu problemu z zaparciami. Kolejną zaletą tych niepozornych nasionek jest tłuszcz, dzięki któremu zwiększa się przyswajalność likopenu, a którego w składzie arbuza jest znacząca ilość. Pestki arbuza to również źródło wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów takich jak magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Jedyną wadą, o której należy pamiętać spożywając nasionka arbuza jest ich kaloryczność,100 g. zawiera ponad 500 kcal.
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.